VISION Issue 50 - Page 23

23 A veiled outlook is provided from the top level, while full-height sliding doors open to the ground level garden. The ground floor space is immersed in landscape. Upstairs a veil of battens provides private outdoor garden spaces awash with dappled light that change through day and night. The light softly illuminates the sculpted interior of the internal spaces. A long void creates view lines between the various external spaces, emphasising the importance of garden and connecting the realms of the house. The minimal aesthetic of the interior allows the house to act as a gallery for the client’s art collection. The sculptural elements of the steel stair and concrete kitchen bench engage in conversation. The use of mass materials to form detailed interior objects contrasts to the external form that is singularly defined by light and repetitive elements. How critical was the input of others? It took a three-way collaboration between architect, owner and builder, and we laboured continuously to deliver a well-balanced cost to quality result. Controlling daylight might sound easy, but not everyone can. Light was really important to the clients. They lived in a warehouse full of natural daylight for a number of years and wanted to keep that quality of light while linking to the garden where possible. The difficulty was making it perform so that we’re getting the required thermal performance. The benefits of glass are pretty plain and clear for all to see here. They are. Downstairs, the glazing allows occupants to be one with the garden. Upstairs it’s more about privacy and filtered light with the whole building wrapped by a screen. The glass allows a way of feeling the presence of that screen and the outside conditions without being exposed to them when they are not pleasant.