USA Trends Home Trends Vol 32 No 1 USA - Page 38

Above: Largely untouched apart from their expanded inter-room connections, the front living room and adjoining dining room now enjoy vistas out to the rear of the reworked home. Facing page: Natural light floods the new stairwell adding to the airy, open ambience of the existing and reinvented living spaces. The new ‘courtyard’ room is to the left. It’s one thing to add function and interior space to a traditional home but quite another to do so without ruffling the original aesthetic. On this project, by architect Peter Willett, the existing house, built in the early 1900s, had undergone several unsympathetic renovations. The owners asked Willett to remove this design clutter and bring light to the dark interior spaces while connecting the front living and dining spaces to the rear of the home and back garden. “They also required additional bedrooms and a modest flat over a new two-car garage in place of the existing single garage. All of this search | save | share at trendsideas.com was to be done without disturbing the look and scale of the original architecture. “We took the house back to its original base, removing the ill-considered earlier renovations, and opened up the rear in sympathy with the fabric of the original design. For example, the veranda was extended around to the back.” To achieve front to back indoor connections and bring light into the interior, Willett dramatically reconfigured the interiors. The front rooms remain much as they were, with expanded doorways both internally and to the outdoors. However, the rear of the home was transformed.