Trends New Zealand Volume 33 No 7 - Page 57

side and adding a small section of vertical timber battens keeps much of the mess out of sight from the kitchen and living areas. “Opening up the scullery helped make the kitchen seem bigger than it was, rather than appearing as a small kitchen with a big back-end,” says Craig. Twisting the fridge round into the opening between the kitchen and scullery makes it readily accessible from both. The fridge cabinet was wrapped in horizontal oak slats, and a black custom light fitting placed on the wall facing the living area. “The effect is to take the emphasis off the fridge which otherwise is either a dominant feature in a kitchen design or has to be fully integrated to hide it away.” The same wooden slat design with its black negative groove was used for the front and sides of the island, but here Craig has done away with boxy contem- porary and introduced curves. “The curves were interesting to play with, creating beautiful sculpted corners. The same soft curve is used on the island’s Corian benchtop, and also on the stainless Above: The kitchen is divided up spatially into distinct functional zones, yet there is a continuous flow between them all. The island’s operational end is opposite the cooking zone on the back wall. But the Corian benchtop widens out to form a cantilevered 1400mm x 1200mm seating area at the other end – enough space to comfortably seat eight. The cooking zone leads into a scullery, where messy preparation and clean-up can occur, while a dedicated coffee zone with its own cafe- style seating is positioned to make the most of lake views. search | save | share at