Trends New Zealand Volume 33 No 7 - Page 42

Previous pages: On this renovation and expansion by Anonym Studio, a metal facade on a new room over the garage looks like it contains plants that require a lot of watering. In reality, the tiny olive trees are ceramic, created by local artists. Above: This feature suspended metal staircase accesses the garage-top room to the right and the reworked master bedroom to the left. It is designed to allow a small amount of movement, for a floating feeling. search | save | share at When a section of a home suffers from dark, cramped spaces it can fall into disuse as no one’s inclined to spend time there. And that was the issue on the compartmentalised ground floor of this two-level home before architect Phongphat Ueasangkhomset unlocked its full potential. “To create a large, welcoming living space, we knocked out internal walls in this area and added a steel-frame glass extension to the rear.” The glazed extension not only added space, it also brought in valuable natural light which further transformed the feel of the living area and allowed for more passive cross-ventilation. The pokey kitchen at the rear was reworked, too, and opened up to the living area and to the dining area, which had been relocated into the glazed extension. A large pantry at the end of the kitchen keeps the main benchtops free from clutter as these are seen from the living spaces. “To complete the new look, we designed a bold diamond floor pattern in black and white marble, and added a warm wood batten ceiling that balances the cool of the marble and steel.” Also on this level, the architect reworked a side lounge, replacing an external wall with steel and glass, and adding a bank of dark wood