Trends New Zealand Volume 33 No 7 - Page 27

Of course, as well as achieving a stand-out look, a contemporary addition allows for all the other benefits of modern architecture, such as flowing airy spaces, flooded with natural light. Much of the cottage layout was retained, but the master suite was relocated to the rear of the addition, for privacy, while the kitchen was repositioned from the rear corner of the existing cottage to the heart of the interior. And it‘s the new central combined living, dining and kitchen space – ideal for family and entertaining – that’s the star of the transformed home. The large, open-plan room is partly in the footprint of the modern addition and partly in the cottage, which was opened up at the rear with a rectangular cut-out to facilitate the link. The old and new work well together here, with the main differences being the raised ceil- ing and clerestory windows in the kitchen and dining wing area and a subtle change in the jarrah flooring. Large sliding doors in the dining wing open up to new outdoor areas at the side of the home and capture the sun on the north-facing side. Elsewhere, the detailing or lack of it reminds you whether you are in the new or old part of Previous pages and facing page: The new section of the entertainment zone is bathed in light with a soaring ceiling and clerestory windows – along with sliding doors in the dining area taking in more light, and views. Above left: A vertical window in the new master suite demarks the line between the cottage and addition. Above: The new master ensuite skylight facilitates the feeling of showering under the skies. search | save | share at