Trends New Zealand Volume 33 No 7 - Page 16

Previous pages: A double-sided fireplace provides a degree of separation between the dining and living areas in the central communal area of the home. The house is positioned on a relatively flat area at the street end of the section, which then slopes away giving views down to the bay. Above: The board-faced concrete panels have been left exposed, providing a raw textural finish for interior and exterior walls. search | save | share at open space created by parallel, precast concrete walls with a skillion roof sitting on top. “It had that traditional gabled boat- shed design they liked for their own space, and meant that the guest wings could just sit off to the side.” Four steel beams running between the concrete panels allow a mezzanine space to be inserted at each end – one accom- modates the master suite and the other is used as a workspace – while the two ends of the space are fully glazed. Access to the mezzanine level is via a substantial, helical staircase, which provides a sculptural focal point in the living areas. The Litecrete precast panels have been left exposed inside and out. This, in com- bination with the exposed steel beams and timber floor beams, allows the primary structure of the main space to also become the finished fabric. “The structure is the architecture,” says McQuarrie. “It’s quite a simple, robust building – it’s not fussy. The materials speak for themselves.”