Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 90

Above: Architect Donal Coyne says the 30m pool acts much like a bookend, holding everything behind it. The villa, pool and adjacent buildings were designed and built in such a way as to have minimum impact on existing vegetation so the completed property benefits from the seclusion of dense jungle on both sides. Facing page, top and lower: A Thai sala – a roofed pavilion with no walls – sits at each end of the pool providing relaxed outdoor lounging with spectacular views. search | save | share at recreation area containing a family room, pool table, bar and multimedia room. Traditional touches are also seen in the interior aesthetics, particularly in the formal reception room/library, where the slate peaked roof creates a teak-lined cathedral ceiling. The simple palette of materials also includes teak for the floor and bookshelves. Fretwork above these shelves also fol- lows a traditional Thai pattern, but here it’s used to screen air conditioning services. “However, all the glazing slides away and pockets, plus there are ceiling fans, so it’s possible to live al fresco. The air con- ditioning is there as a back-up if needed.” Looking back on the 11 years Coyne was involved from start to finish on the project, he says its success lies in the owner’s vision and passion, together with a shared belief that the design was right for the land. “If you look at the initial sketch and the final villa, they’re not far apart. Your first response when you look at the land is often the best one, because its not compromised by cost, code or a client’s changes.”