Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 86

Previous pages: The upper level of the villa contains the more formal rooms, with this reception library on one side and an office on the other. The peaked roof form of the pavilion design provides for a cathedral ceiling inside. The aesthetic is traditional, with teak used on the ceiling, floor and for the extensive book shelves. Fretwork above the shelves is to a traditional Thai pattern, but also has a distinctly modern function – screening the air conditioning services. search | save | share at made it technically very challenging to get down and place a substantial villa on it.” But that was just the start of the issues to be dealt with. Local code meant the building had to be positioned at least 30m back from the water, with limits also placed on the height of any building. The owner also wanted to retain as much of the existing vegetation as pos- sible, including a large tree growing in a prominent position. Coyne says that in terms of positioning the house on the site there was a natural point at which the accessway came to an end, at an enormous rock that would have been impossible to get beyond. “So this established an arrival level with an entry point into the back of the house,” he says. “In a way, the site then drove the design, in that everything needed to be single loaded and front facing. “That made it very easy for us on the one hand, but then the challenge was how to organise the house working with the contours of the site and the gradient.”