Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 79

was reworked to best accommodate the bedrooms and bathrooms – a placement that made sense for these smaller, more intimate spaces. The hall staircase was also moved for a better entry experience.” The open-plan extension contains the more public spaces, comprising the living and dining areas, and the kitchen opening to a new rear deck. There is also a media room and gym tucked in behind. Upstairs is the master suite, complete with ensuite, walk in wardrobe and a private deck. The internal transition between the old and new is as definitive as the cladding. The floor level not only steps down to offer an enhanced relationship with the site, but polished concrete was chosen to contrast with the cottage’s hardwood floors. A strong indoor-outdoor link was achieved with large sliding doors opening to the deck, while the sculptural riserless staircase optimises light penetration right through the airy, modern living spaces. However, when viewed from the street, there’s little indication of this contemporary new addition at the rear of the property. Top and above: Ideally positioned between the main deck and the living and dining areas, the black and white kitchen has a crisp modern aesthetic but is relatively understated so as not to detract from the outlooks. A feature of the family kitchen is the black marble benchtop with its whirls of striated grain. The tall window situated just before the staircase looks out to a narrow exterior niche that cuts in between the old and new structures, bringing additional natural light into this area. search | save | share at