Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 78

Previous pages: In keeping with Box’s preference for flexible, preconceived unitised build forms, the rectilinear extension is constructed with glued laminated timber, or glulam, a strong, lightweight build material. The horizontal stirrup and post structure with steel cross bracing works much like an exoskeleton. This arrangement requires less internal bracing, allowing for more open interiors. Above: The addition steps in and out, corresponding to the proximity of the neighbours and the lawn. As the crisp design avoids fussy overhangs, the windows are slightly tinted to reduce glare. search | save | share at With the cottage located in a heritage zone, council requirements dictated that the classic front façade be retained. So project architect Tim Dorrington at Box designed an open-plan pavilion to the rear of the property as part of the complex renovation. “The two-level addition stands out in contrast to the traditional cottage,” says Dorrington. “Like many Box designs, the extension takes the form of an expressed post and beam skeleton with steel cross bracing and black cladding – all adding up to a crisp, modernist flavour. And if there was any doubt as to where the old finishes and the new begins, the strong contrast from black to white highlights the change.” However, there is one departure from this clear cut difference between the old and new. A garage required as part of the project was built on the side of the home, in the colour and style of the existing cot- tage. This was appropriate as the garage is also on show to the street and so needed to match the house facade. “Internally, the footprint of the cottage