Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 26

Above: A different perspective – from the pool there’s a view through to the kitchen and dining area. Architect Clinton Cole says that while you may sometimes see pools with portholes or glass panels, they are usually contained within a mass of concrete. Here, the pool’s glazed side also forms the internal wall of the house. search | save | share at but they’re usually inset in a mass of concrete,” says Cole. “Here, we’ve combined the glass and the expressed structure of the pool and made it the internal wall of the building.” The result is not just underwater views both ways between pool and kitchen – vertical sliding Shugg windows in this wall means there’s a very close connection above water too. “Because the space left for the kitchen is such a tight width, we’ve compensated with a 4.6m ceiling height. Plus the kitchen is intrinsic to the circulation path through the space.” Two sets of steps lead from the home’s entranceway down into the kitchen – with a suspended sculptural staircase acting as a screen between the spaces. This provides two pathways through the kitchen leading through to the dining and living areas beyond. The owners are very much entertainers, and the kitchen is designed so family or friends can interact without interfering with food prepara- tion. The island bench and galley configuration enables this interaction within the narrow foot- print available. A timber day bed provides casual seating to one side of the space, while the breakfast bar borrows from the circulation space.