Trends New Zealand Volume 33 No 4 - Page 109

The two key challenges of designing a home in a tightly packed suburb are get- ting as much natural light as possible into all the rooms, and maintaining privacy for the occupants. These goals may seem at odds, because introducing light, means having plenty of windows, which doesn’t exactly promote privacy. Designed by Tobin Smith, from CoLab Architecture, this generous master suite, on the first floor of a contemporary new home, achieves both privacy and light, without one compromising the other. “The house is designed for a couple,” says Smith. “They have grown up kids who come and stay, but for most of the time, it’s just the two of them. We scaled their bed- room and bathroom so it can be a private retreat for them, if needed, as there isn’t a secondary living space in the house.” Both rooms are filled with light. In the bedroom, almost two walls are taken up by floor-to-ceiling windows, screened by sheers. In the adjoining tunnel-shaped bathroom, the end walls are in frosted glass, filtering natural light into the space, These pages: Despite this home’s relatively close neighbourhood environment, the master bathroom and connected bedroom both achieve complete privacy and a light-filled ambience. Giant walls of frosted glass filter light into the spaces, with little more than a shadow seen from the other side. Having a glass shower stall adds to the sense of openness and light. The owners preferred a minimalist colour palette, hence the serene look of white and off-white tones. Both the house design and master suite are by CoLab Architecture, with architect Tobin Smith as project architect. search | save | share at