Trends New Zealand Trends Volume 31 No 8 New Zealand - Page 40

An extension was added to the northern end of the bach and a new monopitched roof installed over the entire building. “There was considerable talk about replacing the small windows and cladding,” says one of the owners. “But we didn’t want to disguise the building’s origins. Rather, we felt we should clearly differentiate the old part from the new.” With this in mind, the design team retained the look of the original bach, replacing rotting wood windows with exact copies where necessary. This part of the house was then painted in dark-grey Resene Gravel, while the new extension was painted in the lighter shade Resene Half Gravel. The darker grey colour is repeated in a new honed, stacked concrete block wall on one side of the extension, providing a subtle visual link between front and back. “The new part of the house is also clearly differentiated by its structure,” says the owner. “We have left the steel structural columns and framing exposed at the north end of the house, which is now search | save | share at trendsideas.com two storeys high, with a large, elevated covered veranda. The galvanised steel has not been painted or powdercoated.” The aluminium joinery is also very different from the original wood. On the east side of the house, the windows are tall and the weatherboards are vertical. While on the west side, the windows are long and narrow and the weatherboards run horizontally. To provide a sense of substance, the walls of the new part of the house are 25cm thick. This creates deep reveals for