Trends New Zealand Trends Volume 31 No 8 New Zealand - Page 21

the rear. But we did take the opportunity to make one key change – there is a subtle, gradual rise in the hallway ceiling height towards the rear. This helps to lead the eye to the extension, which explodes open with a much higher ceiling that follows the new, gabled roof line.” Holmes says the new addition steps in briefly from the sides of the original house, and is also stepped down, so it reads as a separate volume. The traditional weatherboards of the old villa can be glimpsed through two slot windows at the sides. Facing page: Restored fretwork, bargeboards and a finial preserve the traditional character of this century-old villa. As part of an extensive renovation the original central hallway was reinstated. This leads to a modern extension at the rear. Above and left: Steps lead down to the new family living area in the addition, which reads as a separate volume to the main house. A study is positioned directly behind an entertainment centre and can be opened up to the living space. Exposed rafters pass through a large circular skylight that floods the room with natural light. search | save | share at trendsideas.com