Trends New Zealand Trends Volume 31 No 8 New Zealand - Page 14

new build, the owners preferred a more sustainable, adaptive reuse option. They were keen to preserve as much of the existing dwelling as possible. Although they wanted a modern design, it couldn’t be too contemporary or austere – they appreciated the traditional qualities of the neighbourhood and wanted their home to be warm and comfortable. “The project became a renovation and addition. Remnants of the original form and some of the fenestration remain as reminders of the original building. However, the result is indistinguishable from a new build.” To create a strong sense of arrival, the architect introduced a glazed canopy to the entry, and a timber-clad door within a steel plate frame. This now opens to a wide, light and airy hallway. “Space was claimed from the former dining room – we cut through a wall to provide a direct link from the entry to the living areas on the north side of the house. This means guests no longer have to walk down a long narrow passage at the back search | save | share at trendsideas.com of the living areas. Instead they are drawn forward towards the sunlight and the garden and pool beyond.” To gain extra space for the living areas and bedrooms on the upper level, the north side of the house was extended by several metres. The house was also pushed out towards the east. On the ground floor, several walls were removed to create one extra-large, open-plan living space. Part of the original exterior wall remains providing structural support, and defining the dining area.