Trends New Zealand Trends Volume 31 No 8 New Zealand - Page 120

Architect: Strachan Group Architects (SGA) with Rachael Rush; project team – Dave Strachan, Pat de Pont, Jessica Knight, Rachael Rush Builder: Bonham Builders & Management Vanity cabinetry: Birch Elite ply by Wackrows Joinery Hardware: Blum hinges; Madinoz handles Vanity tops: Black basalt slab from Artedomus Bathtub: Victoria + Albert Barcelona Basins: Apaiser Globe Vessel in Starry Night Taps: Gessi freestanding bath mixer; Dornbracht Meta on basins Shower stall: Custom by SGA with black anodised aluminium and slatted duckboard over aluminium tray Shower fittings: Hansgrohe Axor Stack Toilets: Duravit Darling New with Tropea cisterns Flooring: Honed black basalt Lighting: Inlite Story by Colleen Hawkes Photography by Patrick Reynolds resources & images 47120 at trendsideas.com kitchen in this home 46276 at trendsideas.com Above right: A family bathroom on the ground floor opens to a courtyard, and is positioned so the family can come straight in from the beach to shower. In keeping with the seaside home aesthetic, the room features exposed concrete block walls and a slatted timber bench for the vanity. As with the master bathroom, the mirror and cabinets are recessed into the walls. “The handbasins are also individual elements. Each basin is literally a bowl on a bench – a vessel placed within the space.” Large adjustable louvres can be used to control the angle of the sun and to provide privacy from the street. “Glazed doors in front of the louvres can be opened, effectively creating an outdoor bathroom. In the bedroom also, search | save | share at trendsideas.com there is a large Shugg window. The top of the window drops down to form a balustrade, so the bedroom becomes a verandah. Here, the exterior louvres are placed at 90° so they control the sun but don’t block the view to the sea.” The family bathroom has its own direct connection with the outdoors – it opens to a courtyard. Even the timber decking-style flooring blurs the line between inside and out. Exposed concrete walls and a slatted timber bench for the handbasin reinforce the seaside home aesthetic. “This bathroom is designed so the family can come straight in from the beach and shower off the salt and sand before entering the rest of the house,” says the architect. “There is also an outdoor shower that serves a similar purpose.”