Trends New Zealand Trends Volume 31 No 13 New Zealand - Page 66

Architect: John Mills, James Warren, John Mills Architects Interior designer: John Mills Architects Builder: Overton Associates Resource consent planning: . Urban Perspectives Kitchen designer: John Mills Architects and John Calvert Kitchen manufacturer: John Calvert Cladding: Rusticated weatherboards Roof: Colorsteel Window/door joinery: Wood, custom, from The Joinery Shop Flooring: Solid oak, stained; carpet Vanity: Bramco Tiles: Jacobsens Paint: Resene Heating: Radiant heating radiators Lighting: Inlite Curtains: Curtainworx Awards: Trends International Design Awards (TIDA) – New Zealand Renovation Story by Charles Moxham Photography by Paul McCredie see more images 47746 at trendsideas.com Preceding pages: The floating stair is flooded with light from two new skylights above. Much of the design was created in close collaboration with the owners, including the choice of wall tones. The master bedroom opens to a rear courtyard. Above: As another link to the home’s past, the master bathroom has cabinetry in jarrah hardwood – reclaimed from the original flooring. This frosted window also has an etched artwork by the architect. This floor is now completely open-plan and centres around a new floating, open riser staircase which is the first thing you see from the front door. The stair is a work of art in its own right and the vertical circulation path in the design. The roof peak over the stair landing on the top floor includes two la rge skylights which flood light down the staircase. A three-level sandblasted glazed window directly behind the staircase brings in additional natural light. This features etchings created by John Mills. On the public living floor, the living room and lounge are at the front of the home, taking search | save | share at trendsideas.com in views of the city. A raised ceiling directly over the living area echoes the roofline above – a reminder of the home’s character lines. The new kitchen design incorporates an existing island, expanding on its classic Pacifica motif. The kitchen has been moved to the rear with a cosy family space alongside. A pocket slider can section off the front rooms from the stairwell and kitchen, providing privacy between. The expanded top floor incorporates the master suite, study and laundry. The rear of this floor provides access to the original backyard space, another request of the owners.