Think Freedom 2015 - 2020 Think Freedom 2015 - 2020 catalogue - Page 37

тие ја гледаат својата иднина со неа. Овие пораки инсталацијата ги носи со себе и тие го продолжуваат својот пат за да се докаже универзална моќ на уметноста на новите генерации. Проектот беше инициран во Сараево 2015 година и сега патува во 30 градови во светот од страна на поврзувавајќи ги младите луѓе, современата уметност, градовите и публиката. 2020 година инсталацијата ќе биде презентирана и во Њујорк. DESNI ATRIJ MESTNE HIŠE 21.03.-15.04.2017 US Embassy in Skopje МИСЛИ СЛОБОДА е еден сеопфатен пристап кон јавни уметнички проекти со кои се испраќа порака за мир и слобода од центарот на Скопје, на целата територија на Европа, Америка и во светот. Овој проект е комбинација на скулптура, инсталација, перформанси, светлина, звук, филм, пишаниот збор но и нови глобални комуникациски технологии да кои би ја споил младата генерација со универзалната моќ на современата уметност. Признатата Њујоршка уметничка им пружи раце на младите студенти заедно да создадат уметничко дело и урбан спектакл, поврзувајќи го на глобално ниво и преку уметничкото творештво. Проектот е дизајниран како инсталација која се состои од илјадници елементи, скулптур и на мир, направени поединечно од метал со сребрена боја, поставена во импресивна форма на јато во слободата на движење без граници: секогаш со поглед напред до подобра и посветла иднина. Секој дел од инсталацијата претставува моќен симбол, бидејќи скулптурите се формирани од две метални ленти како две раце кои доаѓаат заедно или две пораки кои се извртени во препознатлива форма на птици. Но, овој проект е повеќе од естетски аспект скулптури и инсталации, затоа што секој елемент носи на своите крила рачно напишани пораки. Учениците од секој град каде што инсталирањето се претставува, се поканети да пишуваат за она што за нив значи слобода и како тие ја гледаат својата иднина со неа. Овие пораки инсталацијата ги носи со себе и тие го продолжуваат својот пат за да се докаже универзална моќ на уметноста на новите генерации. Проектот беше инициран во Сараево 2015 година и сега патува во 30 градови во светот од страна на поврзувавајќи ги младите луѓе, современата уметност, градовите и публиката. 2020 година инсталацијата ќе биде презентирана и во Њујорк. Едина Селесковиќ е родена во Тузла, а од 1991 година живее во САД. Дипломирала на Академијата Corcoran School of Art во одделот за скулптура. Нејзините дела се изложени во повеќе од 50 самостојни и групни изложби во САД, Европа и Азија. Таа има освоено многу меѓународни награди, а сега живее и работи во Њујорк, Сараево и Тузла. Едина Селесковиќ е родена во Тузла, а од 1991 година живее во САД. Дипломирала на Академијата Corcoran School of Art во одделот за скулптура. Нејзините дела се изложени во повеќе од 50 самостојни и групни изложби во САД, Европа и Азија. Таа има освоено многу меѓународни награди, а сега живее и работи во Њујорк, Сараево и Тузла.