The World Of Hospitality Issue 12 2015 - Page 80

80 Moon hotel the World Of Hospitality Go.mir Guest House / Moon Hoon Gomir The client The design Go happens to be the Sirname of the client... mir in Korean means a dragon...so Gomir means Go's dragon... Go is a sir name that is very common among Jeju Islanders. The client is a Jeju born Islander who worked as an imported car dealer in Seoul. The site He decided to return to his island of birth to start his own business, a guesthouse, and a coffeeshop with a home for his family. The program requested by the client and the budget sculpted a simple and dense block of function with a small atrium in the middle carrying on the porosity concept for ventilation and light purpose for guest house design. Looking from the road, left is the guest house and the right is the coffee shop and the house. The south east was given to the house for better everyday living conditions. The 1st floors are angled because even though the footprint is small the volumetric experience is of spatial expansion. It is built to the maximum, so the angle and the extra volume is a bonus. The entrance to the guest house is at the rear, providing a walking experience and buffering from the busy traffic. The small lobby is greeted by an atrium of 3 floor depth. It provides a calm well of light gives some space of breath in otherwise a tight space composition. Jeju is an Island south of Korean peninsular, famous as a vacation spot. The landscape is dominated by halla mountain in the center and basalt rocks by the sea. The weather is more balmy than mainland which allows for more exotic vegetation growth. The site is located just five minute walk from a famous tourist site called Yongdoam(dragon's head), which is a basalt formation that looks like a dragon's head. The story and appearance generated by basalt Yongduam became a point of departure for the new design. The site itself has nothing spectacular, having a two way road in front, surrounded by common buildings. But, going up vertically meant that sights of the sea and Halla mountain could be secured. Architects: Moon Hoon Section The budget was very tight from the start, so many things were taken as given conditions. The three different functions merged to make one building, instead of two or three, even though site is large enough to accommodate at least two buildings with a decent courtyard in the middle. The exterior finish was decided early on, a eurofoam finish with paint reminiscent of basalt rocks. Website: www.moonhoon.com Photographs: Nam Goong Sun, Kim Jae Kwan