The World Of Hospitality Issue 12 2015 - Page 71

Casino of Montréal the World Of Hospitality 71 Menkès Shooner Dagenais LeTourneux + Provencher Roy Architectes Light is omnipresent and is projected by the many lights as well as filtered through the backlit walls. It benefits from the permeability of the space, like the immense open palisade made of laser chiselled chrome pipes that separates the gambling areas from the recreational areas. In turn, Montreal’s spirit is conveyed on a monumental media screen, designed by the architects and programmed by the firm Moment Factory. It spans over five floors in the middle of the building and is transformed into a permanent multimedia presentation zone. The Casino thus becomes a space to share Montreal’s culture and creativity. A rare occurrence for this type of project, the Casino’s redevelopment was transformed into a true experimental laboratory. A special research and development budget was planned to develop and test new materials, structures and lightings. This creativity was led to change the traditional perception of the space’s functionality. The walls became signs, ambient lighting and visual identity support. The interior design team at Moureaux Hauspy, part of Provencher Roy, collaborated on the interior redesign of the whole project, including the entrances, gambling areas, common areas and the VIP zone. It appointed the firm Blazysgerard to work on redesigning the restaurants on Level 5. Respect for visitors and the historic site. Despite the duration and the extent of the Architects: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux + Provencher Roy Architectes works, the operational flexibility of the teams involved in this project will have allowed the Casino to continue its operations without causing major interruptions or inconveniences to the clientele. Moreover, the architects minimised the impact of their intervention on Expo 67’s historical site and respected the identity of the former French pavilion. For example, they used the same original architectural language to redesign the new main entrance. Plus, the new galleries housing the administrative offices were placed in a new landscaping that honours Expo 67’s former basins and watersheds. www.msdl.ca www.provencherroy.ca Photographs: Stéphane Groleau, Marc Cramer