SA Roofing October 2016 // Issue: 84 - Page 29

PROJECTS Supervision ensured that temporary bracing takes form once a number of trusses have been erected. All elements were installed and inspected before the roof covering was installed. Bracing of girders: Even though the girders were unloaded, inspections ensured that the connections were done properly due to the high self-weight of the trusses. Installation Final objectives: All elements were installed and inspected before the roof covering was installed. Working space: Trusses were erected with limited space available to the roof installation team. The working space in which the crane manoeuvred the trusses was quite limited. Hoisting: Hoisting was supervised due to the weight of the trusses and each truss was navigated through the work space with guiding ropes. The final product In the end everything came together and the Vergelegen Plein shopping centre was delivered with the shape, volume, light and precision as envisioned. Temporary bracing: The area surrounding the shopping centre is open and the newly erected trusses are exposed to the temperament of the wind. Supervision ensured that temporary bracing takes form once a number of trusses have been erected. Site control: Constant supervision and regular inspections by the fabricator and design engineers ensured that the quality control at the factory was maintained on site. Sleek finish: All purlin and bracing connections were hidden to create a sleek finish, free of visible components. To add to the challenge, these connections were designed for high wind conditions and special engineered screws were used in the timber construction. Space: The space created and sleek finish as seen from the perspective of the customer. Trusses were spaced at 2.5m centres to create the imposing feeling of space while 50x152mm or m? SAP S5 purlins spanned the distance. O C TO B E R 2 016 Designs of the entrance were inspired by a photo taken in the US and a basic sketch. 27