prointerior 5/2017 - Page 57

’’MYYMÄLÄ ON toiminut todella hienosti ja asiakkaat tykkäävät siitä, kuten mekin”, vastaa Mikko Toivonen, yksi Nahkapaikan omistajista. Nahkapaikan myymälä on yksi merkittävimmistä kenkien, laukkujen ja nahkatuotteiden myyntipaikoista Pohjoismaissa. Tuurissa sijaitseva perheyritys on toiminut vuodesta 1976 ja se on vahvasti brändännyt itsensä laatutuotteiden myyjänä edullisella hinnalla. Valtava valikoima ja suuret tuotemäärät tarvitsevat avarat tilat sekä houkuttelevan tuotteiden esillepanon. Kasvavat asiakkaiden odotukset myymälän ilmeistä ja ostotapahtuman elämyksellisyydestä toivat omistajan eteen uusia haasteita, mutta toisaalta mahdollisuuksia laajentaa ja nostaa palvelutasoa sekä tilojen että mallistojen osalta. Näillä pohjatiedoilla ja uusiutumistarveajatuksilla alkoi Nahkapaikka -projektin suunnittelu. Tehtävään kuului olemassa olevan myymälän laajentuminen 800 neliöstä 1  800 neliöön, julkisivun sisäänkäyntien arkkitehtisuunnittelu, myymälän asiakaskierto ja sisustus-, valaistus-, myymäläkaluste- sekä graafinen suunnittelu. Projekti alkoi vuoden 2014 alkupuolella ja valmis myymälä avasi ovensa 2015 kesällä. Tiivis työ asiakkaan kanssa, projektin alusta projektin loppuun, oli olennainen osa onnistumista. Säännölliset palaverit ja niissä tehdyt päätökset rakensivat pala palalta uuden myymälän miljöötä. Selkeät, projektin alussa määritetyt tavoitteet olivat virstanpylväitä myymäläilmeen punaisen langan kutomiselle. Myymälän omistajan toiveena oli avara, valoisa, selkeä ja nykyaikainen myymälä, missä panostettaisiin tuotteiden houkuttelevaan esillepanoon ja asiakasviihtyvyyteen. ’’Myymäläsuunnittelussa tärkein tehtävä suunnittelijalle on rakentaa onnistuneesti asiakaskiertoa. Sisääntulosta lähtien asiakas viedään paikasta toiseen säilyttäen hänen mielenkiintonsa ja nautintonsa ostotapahtumaan saakka. Sen takia myymälän kulkureitit pitäisi rakentaa samalla tavalla kuin kaupungin kadut tai puistojen polut: risteyskohdissa on viehätystä, joka vetää ja opastaa’’, kertoo Sabina Dontcheff projektin pääsuunnittelija Kokema Designilta. Myymälän tilaohjelmaan kuului kymmenen aluetta: naisten, miesten, nuorison ja las ten kengät, shop-in-shop, laukut ja asusteet, matkalaukut ja nahkatakit, sekä leveälle käytävälle sijoitetut uutuudet. Layoutin suunnittelussa tärkein tehtävä oli löytää palvelutiskille optimaalinen paikka käytävärunkoon nähden sekä mitoittaa käytävien leveydet niiden sijoitteluhierarkian mukaan. Osastojen syvyydet määriteltiin ottaen huomioon myytävien tuotteiden mittasuhteet ja niiden esillepanoa varten suunnitellut kalusteet. Periaatteena toimi porrastettu esillepano: matalia kalusteita vaativat tuotteet ja display-pöydät sijoitettiin keskilattia-alueille, korkeampia ja volyymikalusteita laitettiin lähemmäksi seinää. ’’Mielenkiinnon kohdistaminen seiniin isoissa tiloissa on haastavaa, jos niiden edessä on keskilattiakalusteita. Varsinkin kenkämyymälöissä, missä on monia pieniä värikkäitä kappaleita, myymälä voi helposti näyttää tylsältä massalta, jos isoja ja pieniä elementtejä ei rytmitetä mittasuhdekontrastin periaatteella’’, toteaa Dontcheff Nahkapaikan isot, puolitoista metriä korkeat, osastomerkit / kirjaimet toimivat huomiota herättävinä sekä orientoivat asiakkaita myymälän sisällä. Niiden reunoista hennosti tuleva valo irrottaa niitä valkoisesta, graafisella kuviolla uritetusta MDF-seinästä. Valkoiset seinät antavat raikasta taustaa sekä mustille että värikkäille kengille. Kenkärivit on sijoitettu sopivalle korkeudelle. Viimeinen taso on jätetty logoille, brändikuville ja somistuksille. Kehystetyt esillepanoelementit ja yksittäiset kenkätasot kohdistavat asiakkaan huomiota yksityiskohtiin. Mustavalkoinen värimaailma tuo ryhtiä ja ylellisyyttä. Mustaksi värjätty katto antaa tilaa valaistukselle. Kehämuotoiset valaisinkentät, missä nauhamainen valo on yhdistetty spottivalaisimilla, on suunniteltu valaisemaan osastot optimaalisesti ja samalla tuomaan rytmiä myymälämiljööseen. Neutraali, harmahtava ja sementtimäinen vinyylilaatta toimii sopivana pohjana valkoisille keskilattiakalusteille. Valkoiset kehämäiset myymäläkalusteet on mitoitettu tarkasti vastaamaan esiteltävää kenkämäärää, mikä sopii volyymimyymälän myyntitavoitteisiin. Kehämäisten kalusteiden rinnalle on suunniteltu valkoisia pyöreitä display- tasoja, jotka on sijoitettu risteyskohtiin ja käytävien reunoihin. Ne on tarkoitettu uutuuksille ja niissä on vaihteleva esillepano. Kaksipuolinen ja suorakulmainen kassa-alue toimii myymälän keskipisteenä. Siinä opastetaan, pakataan, säilytetään ja otetaan vastaan asiakkaat. Heräteostostuotteillekin on sopivasti ja tyylikkäästi löydetty paikka tasojen reunoilla. n 5  /  17  prointerior 57