prointerior 5/2016 - Page 18

SUVELAN KAPPELI JA ASUKASPUISTO TEKSTI: ANSSI LASSILA / OOPEAA KUVAT: MIKA HUISMAN Suvelan kappelin kuparipeltipintainen julkisivu. Suvelan kappelin ja asukaspuiston suunnittelu aloitettiin OOPEAAlla vuoden 2012 alussa. Seurakunnassa asian valmistelu oli aloitettu vuonna 2005 ja nyt vihdoin päästiin kohti todellista toteutusta. Suvelan lähiö on yksi pääkaupunkiseudun monikulttuurisimmista asuntoalueista. ASUNTOALUE JOSSA monikulttuurisuus on läsnä arkipäivässä, on alueen haaste sekä mahdollisuus. Espoon seurakunnan tavoitteena oli rakentaa paikalle tunnistettava julkinen rakennus mutta toisaalta rakennus joka toimisi välittävänä siltana eri kulttuurien ja myös rakennuksen toimintojen välillä, tarkoituksena kerätä erilaiset käyttäjät ja käyttäjäryhmät rakennuksen suojiin. Lähtökohtana oli myös tehdä ekologisesti kestävä kokonaisuus. Ratkaisu, jossa kaikki toiminnot ovat yhdessä tasossa ja kerääntyvät yhden sisäpihan ympärille, vastasi käyttäjän tavoitetta matalan kynnyksen toimintojen tavoitettavuudesta ja tuntui luontevalta paikkaan sekä tarpeisiin nähden. Kokonaisuus muodostuu eri toimintojen yhdistelmästä ja rakennus on aktiivisessa käytössä. Iso ja pieni kappelisali sijoittuvat Kirstintien ja Kirstinsyrjän risteykseen, nousten myös ulkohahmossa tunnistettavaksi julkiseksi rakennukseksi. Näihin tiloihin liittyvät aulatilat ja pienemmät kokoontumistilat. Diakonia ja toimistot toimivat Kirstintien suuntaisessa osassa ja liittävät yhteen aulan sekä nuoriso- ja lapsityön tilat. Kokonaisuutteen liittyy vielä Espoon kaupungin asukaspuiston tila­kokonaisuus. Lasten tiloista ja asukaspuiston tiloista on yhteys leikkikatoksen kautta asukaspuiston laajalle leikkialueelle. Sisäpihan sulkee osaksi kellotorni, joka on kiinteä osa kokonaisuuden ulkoarkkitehtuuria. 18 prointerior  5 / 16