prointerior 5/2014 - Page 42

Mustaan vaippaan kääritty särmikäs rakennus kirkkaan oransseine ja keltaisine osineen lepää Espoon Suurpellolle valmistuneiden asuinrakennusten välissä. Lasten sisäänkäynnin puolella värikkäät sisäänkäyntimökit paljastuvat mustan vaipan sisältä, ja levittäytyvät aina leikkipihalle asti. Musta vaippa paljastuu sisäpuolelta puiseksi, ja puinen katos kerää suojiinsa päiväkodin pääjulkisivun monimuotoiset rakennusmassat. RAKENNUS ON arkkitehtuurikilpailun voittajateos, ja sen ovat suunnitelleet Auer & Sandås Arkkitehdit Oy. Hankkeen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Niklas Sandås, ja matkan varrella rakennus muuttui Espoon Kaupungin passiivitalopilotiksi, mikä ei ollut tiedossa kilpailuvaiheessa. Rakennus valmistui kesällä 2014 ja päiväkoti on päässyt aloittamaan toimintansa elokuussa 2014. Claudia Auer Auer & Sandåsilta kertoo kohteen kaupunkikuvallisen ja visuaalisen laadun sekä vahvan identiteetin ja tilojen toiminnallisuuden olleen suunnittelijoille tärkeää. ”Arkkitehtuurissa keskeistä on ollut lasten mittakaava, lasten mittakaavan tuominen kaupunkikuvaan.” Rakennukselle on pyritty luomaan vahva identiteetti, tunnistettava paikka, koska päiväkoti on ensimmäinen paikka kodin ulkopuolella mihin lähdetään ja siitä tulee lasten ”toinen koti”. Päiväkoti oli alueen ensimmäinen julkinen rakennus, ja ajatus oli että se on samalla myös lapsiperheiden kohtaamispaikka. Rakennuksessa on alakerrassa Tupa missä lapset syövät ja yläkerrassa Sali missä kokoonnutaan. Tiloja voi vuokrata iltakäyttöön ja paikka toimii sekä päivisin että iltaisin alueen asukkaiden kohtaamispaikkana. 40 prointerior 5 / 14 Alkuperäinen idea veistoksellisen, kaikkialla rakennuksessa läsnä olevan katoksen alta puistoon leviävistä värikkäistä nopista on säilynyt valmiissa rakennuksessa selkeästi, ja arkkitehti on tehnyt myös pihasuunnitelmat. Arkkitehdin ajatuksen rakennuksen ja ulkotilan luomasta kokonaisuudesta, pientä puistoa kohti avautuvasta sisätilasta, tuntee varsinkin rakennuksen toisessa kerroksessa, kun katselee maisemaa ja rakennukseen virtaavaa valoa lasiseinien lävitse. Hankkeessa mukana ollut Espoon Kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Jaana Hellinen katselee tyytyväisenä Salista aukeavia näkymiä. ”Vaikka rakennus on näin monimuotoinen ja siinä on paljon lasiseinää, se on erittäin energiatehokas. Saimme poikkeuksellisen hyviä arvoja rakennuksen tiiveysmittauksessa, mikä osoittaa kohteen rakentamisen laadun. Sama laatu näkyy esimerkiksi katoksen taitosdetaljeissa niin sisä- kuin ulkotilassakin.” Laatu näkyy kaikkialla päiväkodin detaljeissa ja toteutuksessa. Arkkitehti halusi käyttää puhdasvalubetonia yhteistiloissa, koska se on mineraalinen, kivimäinen, rauhallinen ja massiivinen materiaali, jolla on oma tunnelmansa. Tämä korostuu rakennuksen henkilökunnan sisäänkäyn-