prointerior 3+4/2016 - Page 64

ARKKITEHTUURISESTI AINUTLAATUINEN LÖYLY TEKSTI: AVANTO ARKKITEHDIT OY / VILLE HARA JA ANU PUUSTINEN KUVAT: KUVIO.COM Idea yleisestä saunasta Hernesaaressa tuli Helsingin kaupungilta. Teollisuusaluetta ollaan kaavoittamassa asuinalueeksi ja aluetta haluttiin aktivoida jo ennen rakentamisen alkamista tarjoamalla kaupunkilaisille ja matkailijoille aito suomalainen saunaelämys. Avanto Arkkitehdit aloitti projektin vuoden 2011 alussa suunnittelemalla erilaisista saunoista koostuvaa väliaikaista saunakylää niemen kärkeen. Monen vaiheen jälkeen rakennuttajaksi vaihtui näyttelijä Jasper Pääkkönen ja yrittäjä, sittemmin kansanedustaja, Antero Vartia. Kun hankkeen rahoitus varmistui, rakentaminen saattoi viimein alkaa keväällä 2015. RAKENNUSPAIKKA ON ainutlaatuinen. Kävelymatkan päässä keskustasta olevalta tontilta avautuu ulkosaaristomaiset näkymät avomerelle. Ranta-alue on osa pääkaupungin rantoja kiertävää Helsinki-puistoa. Viheraluetta ei haluttu katkaista rakentamisella, vaan rakennus suunniteltiin mahdollisimman kapeaksi. Rakennusmassa on mahdollisimman matala, jottei taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat peity. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla. Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehdyllä veistoksellisella rakenteella on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin. Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoille, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Puusäleikkö suojaa rakennusta ankaralta ilmastolta. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa vilvoitella saunomisen lomassa. Hulmun poimut toimivat istuskelupaikkana ja rajaavat suojaansa pienimittakaavaisia ulkotiloja. Rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalaterassille tai laskeutua mereen uimaan. Löylystä 64 prointerior  3–4 / 16 muodostuu suuri ulkoilmakatsomo, josta voi seurata tulevan m eriurheilukeskuksen purjehduskisoja lahdella. Rakennus jakaantuu kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan. Yleisötilat ja saunat avautuvat merelle kiinnostavien kaupunki- ja merimaisemien suuntaan. Eri toiminnot on ryhmitelty tiloiksi tilassa ja umpinaisten tilojen väliin jää avointa tilaa. Monimuotoisessa tilasarjassa kuljettaessa tilaryhmien väliin rajautuu vaihtelevia ja yllätyksellisiä näkymiä. Pääsisäänkäynnistä astutaan avaraan ja valoisaan ravintolasaliin. Sieltä hämärä saunapolku johtaa vastaanottotiskille, josta saa pukukaapin avaimen, pyyhkeen ja pefletin. Puku- ja suihkuhuoneet ovat erikseen miehille ja naisille. Saunoissa ollaan uima-asu päällä, sillä alasti saunominen on monille ulkomaisille vieraille mahdoton ajatus. Suunnittelijat halusivat kehittää perinteistä saunakulttuuria niin, että yhdessä saunominen on mahdollista sukupuolesta riippumatta. Ravintolan, terassien sekä saunan baarin ja takkahuoneen sisustussuunnittelu on Joanna Laajisto Creative Studion käsialaa. Ravintolan suunnittelun lähtökohtana on ollut tunnelmallisen tilan luominen suurehkoon lasiseinäiseen ja hallimaiseen tilaan. Laajisto päätti jakaa tilan korokkeella olevaan baariosioon sekä pitkien sohvien reunustamaan saliin. Kaikkialta tilassa avautuu esteetön näköala merelle. Tilan jakaminen puoliseinällä mahdollisti pitkien sohvien sijoittamisen parhaalle meri-