prointerior 3+4/2014 - Page 36

GÖSTAN OIKEA KÄSI TEKSTI: LAURA LAAKSO KUVAT: SERLACHIUS-MUSEOT, MÄNTTÄ / PEDRO PEGENAUTE TAIDEMUSEO GÖSTAN LAAJENNUSOSA TOIVOTTAA TERVETULLEIKSI MAAILMANLUOKAN NYKYTAITEEN JA ARKKITEHTUURIN Mäntän Joenniemessä, kimmeltävän Melasjärven rannalla sijainnee näinä ajanhetkinä suomalaisen taidekentän origo. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kunnianarvoisat taideaarteet ovat saaneet rinnalleen uljaan paviljongillisen kunnianhimoista nykytaidetta, kun vuorineuvos Gösta Serlachiuksen kotina alun perin toimineen kartanon kylkeen valmistui museon laajennusosa, puuarkkitehtuurin ehdotonta huippua edustava kosmopoliitti uudisrakennus. ”Odotimme pariasataa ehdotusta, mutta lopulta jouduimme vuokraaJOS KOHTA Suomen taiteen kultakauden herkkupaloja on kiinnostamaan teollisuushallin yhteensä liki kuuttasataa kilpailutyötä varten. Täytyy vasti esillä 1930-luvulla valmistuneessa kartanorakennuksessa, tarjoaa sanoa, että taidemuseot todella kiinnostavat arkkitehteja, sillä ehdotukyksityiskohtiaan myöten viimeistelty uudispaviljonki puitteet kokonaisvalsia tuli 42:sta maasta – kaksi kolmannesta ulkotaisiin taide-elämyksiin. mailta.” Tilan, muodon ja materiaalien käytön taidonnäyte tartPuinen rakennus ”Vaikka kunnianhimoisesta kärkikymmeniköstä tuu vanhaa rakennusta kädestä ja kutsuu sen tanssiin, kunnioittaa oli raadin todella vaikea tehdä valinta, hiipi jossa kokonaisuus on enemmän kuin yksittäisten askelMX_SI:n suunnitelma lopulta voittoon yksimieliten tai niitä yhteen nivovien liikkeiden summa. Vehreään ihanteellisella tavalla sellä päätöksellä”, Sivonen kertoo. vanhaan puutarhaan puhaltaa ajan henki, ja kosketukSerlachius-yhtiön historiaa ”Puinen rakennus kunnioittaa ihanteellisella sesta aistii uusia luomisia. tavalla Serlachius-yhtiön historiaa ja asettuu hienoAvoimen kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittajaksi ja asettuu hienovaraisesti varaisesti ympäröivään puistoon. Paviljongin wau selviytynyt ehdotus on espanjalaisen MX_SI architectural ympäröivään puistoon. on mielestäni älykkäästi lasipintojen avulla kevenstudion kokonaistaideteos. Barcelonalaisten oikeana netyssä rakennusmassassa sekä taidokkaasti kätenä arkkitehtisuunnitelman jatkokehittelyssä on toitoteutetussa detaljiikassa.” minut suomalainen Huttunen Lipasti Pakkanen Arkkitehdit. Äärimmäisen ”Uudisrakennuksessa ei ole ainuttakaan suoraa kulmaa, vaan jopa huolellisesti toteutetun museorakennuksen tilaajana Serlachiuksen taidekatto on hitusen kaareva. Jännittävä ja ennen näkemätön ratkaisu on säätiö on paitsi perinteikäs taiteentuntija, myös Gösta- ja Gustaf -museoimyös välipohjien betonin yhdistäminen liimapuupalkeista koostuvaan densa johtajan, Pauli Sivosen luotsaamana rohkea ja innovatiivinen. rakenteeseen, jossa 130 metriä pitkän rakennuksen leikkaavat siellä ”Samalla tavalla kuin Gösta Serlachius oli tunnettu aikansa nykytaitäällä heijastavat lasipinnat.” teen ystävänä ja mesenaattina, mekin halusimme kilpailun avulla tarjota Lasin avulla rakennuksen sisätilan ja ulkotilan raja hämärtyy, ja puujännittävän tilaisuuden uusille arkkitehdeille”, museon johtaja Pauli Sivotarha paljon nähneine koivuvanhuksineen kasvaa sisään taidetilaan. Puisnen muistuttaa. ” 34 prointerior 3–4 / 14