prointerior 3+4/2014 - Page 14

KIITOS JA KUMARRUS EY-TALO KUMARTAA ALVAR AALLON PERINNÖLLE JA VIIMEISTELEE RADANVARREN TOIMISTOTALOSARJAN TEKSTI: MARI JAUHIAINEN KUVAT: MIKA HUISMAN Hillitty ja viimeistelty julkisivu kätkee sisäänsä uusinta tekniikkaa, junan törmäyksen kestävän rakenteen ja kättelee lempeästi arkkitehtuurinsa vaikuttimien kanssa. EY-TALO PÄÄTTÄÄ rautatieasemalta kohti Töölönlahtea rakennetun toimistotalojen sarjan Töölönlahden päässä. Kansainvälisellä arkkitehtuurikutsukilpailulla haettiin kaupunkikuvallisesti merkittävälle paikalle sopivinta kokonaissuunnitelmaa. Verstas Arkkitehtien Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen voittivat kilpailun tuomariston mielestä ilmeeltään ja ratkaisultaan parhaalla työllä kahdenkymmenen ehdotuksen joukosta. Kilpailutyön haaste oli yhdistää kortteliin määritellyt kaavamääräykset, poikkeavat rakennustekniset vaatimukset ja vaativat toimistoja asuintilat ilmeeltään arvokkaaksi ja yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Valmis rakennus näyttää muuttuneen vähän voittaneesta kilpailuehdotuksesta. Selkeäilmeinen rakennus näkyy kauas pohjoiseen ja itään Töölönlahden, junaradan ja Tokoinrannan yli. ”Hankkeessa olivat mukana Helsingin kaupunki, Etera ja Lemminkäinen. Jokaisella toimijalla oli eri näkökulma, jotka meidän tuli huomioida. Kun suunnitteluun on upottu tarpeeksi syvälle, syntyy oivallus jolla saadaan aikaan itsestään selvännäköinen ratkaisu”, toteaa hankkeen pääsuunnittelija Ilkka Salminen Verstas Arkkitehdeistä. ”Myös EY tuli mukaan nopeasti ja heidänkin näkemyksensä ja tarpeensa ovat ohjanneet suunnitteluamme. Heidän toiveensa henkilöstön ja vierailijat huomioivasta sisääntulokerroksesta antoi hyvän syyn suunnitella kutsuva ja uniikki aulatila, jonka ympärille toimistotilat kiertyvät.” 12 prointerior 3–4 / 14 Käytävien ” tammiviilutetut seinäpinnat tuovat tiloihin lämpöä.