prointerior 2/2016 - Page 48

VUONNA 1969 perustettu Granlund Kuopio Oy on talotekniikan insinööritoimisto, jolla on toimintaa Itä-Suomen lisäksi muuallakin maassa ja myös ulkomailla. Vuosien mittaan yhtiön toiminta on laajentunut. Yritysostokin toi palkkalistalle kymmenen uutta suunnittelijaa, joille tarvittiin talosta lisätilaa. ”Ensimmäisen vaiheen muutostyöt alkoivat loppuvuodesta 2013 ja ne valmistuivat vuoden 2014 puolella”, kertoo Avico Oy:n omistaja, sisustusarkkitehti ja muotoilija Elina Katajamäki. Tilauudistuksen ykkösvaiheessa uudistettiin Granlund Kuopio Oy:n toimiston sähköosasto. ”Alun perin työhuoneet olivat vanhakantaista mallia. Niissä oli myös pitkiä suunnittelupöytiä, jotka veivät paljon tilaa”, Katajamäki mainitsee. Uudessa ratkaisussa tiloihin kehiteltiin monitoimitilan tyyppisiä työtiloja, jotka olivat aiempaa avaramman oloisia ja käytännöllisempiä. Toisaalta tilankäyttö tehostui. ”Kun väliseiniä kaadettiin ja tiloja jäsenneltiin uudelleen, saatiin aikaan myös entistä isommat taukotilat.” ”Tilaa tuntui sen jälkeen olevan enemmän kuin ennen, vaikka itse asiassa työpisteiden määrä oli lisääntynyt.” Tavoitteena tilan yhtenäinen ilme Muutoksilla haluttiin yhtenäistää toimiston ilmettä ja tilojen toimivuutta. Granlundin edustajat myös toivoivat, että tilat saataisiin yritysilmeen mukaisiksi. ”Näin ollen sininen väri on sähköosaston pääväri. Myös violettia ja vihreää on mukana, mutta selvästi vähemmän”, Katajamäki selvittää. ”Tilamuutosten myöhemmässä kakkosvaiheessa LVI-osastolla käytettiin sitten enemmän lisävärejä.” Samaten Granlundin logoa on käytetty sisustuksen elementtinä esimerkiksi tiloja jakavissa lasisissa väliseinissä. Lasiseinät korostavat valoisuuden tuntua ja myös konkreettisesti tuovat luonnonvaloa joihinkin osiin tiloja. Yhtenäisyyttä lisää se, että Isku alihankkijoineen toimitti tyylillisesti yhteensopivat kalusteet kaikkiin uudistettuihin tiloihin. Innolux ja FLOS toimittivat tilojen valaisimet, Tank puolestaan lasiseinät. ”Sähköosaston tila ei ollut aivan suorakulmio vaan muodoltaan hieman kiilautuva. Näin ollen työpisteitä ei saatu suoraan riviin vaan niitä oli limitettävä. Tästä oli kuitenkin se hyvä puoli, että toimistoon voitiin sijoittaa erilliset tulostustilat”, Katajamäki toteaa. Hyllytilojen vähentäminen työpisteiltä toi omalta osaltaan tilansäästöä. ”Tila ei vieläkään ole aivan paperiton toimisto – koska tietty määrä paperiakin tarvitaan –, mutta arkistot on nyt keskitetty selkeästi yhteen paikkaan. Työpisteiden lähihyllyissä on vain käynnissä olevien projektien mappeja”, selittää Katajamäki. 46 prointerior  2 / 16