prointerior 2/2016 - Page 35

Viime syyskuussa Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat saivat palata väistötiloistaan värien keskelle. Laajan sisäilmaremontin yhteydessä keskusaula Agora sekä siihen lasiseinin avoimesti liittyvät tilat sisustettiin vastaamaan uusia monimuoto -toimintamalleja. Uusi oppimisympäristö kattaa Agoratilassa sijaitsevan ravintolan lisäksi ryhmätyötilan taidekirjaston, virtuaalistudion sekä hiljaiseen työskentelyyn tarkoitetun lukusalin. KOHTEEN SISUSTUSSUUNNITTELUSTA vastasivat sisustussuunnittelijat Suvi-Maria Silvola ja Laura Seppänen. Suunnittelun lähtökohtina toimivat rakennusarkkitehdin alkuperäinen kokonaissuunnitelma, tilaajan ja käyttäjien toiveet sekä toiminnalliset tarpeet. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi hyödynnettiin myös Lapin Yliopiston omaa palvelumuotoiluosaamista. Opiskelijat olivat mukana suunnittelussa alusta saakka ja monipuoliset sosiaalisen median kanavat mahdollistivat aktiivisen osallistumisen sekä projektin aikana, että myös sen jälkeen. Uudenlaista oppimisnäkemystä, jossa oppilaalla on rooli aktiivisena toimijana vuorovaikutteisessa ympäristössä, tuli yhteisen projektin myötä harjoiteltua onnistuneesti. Uudenajan pohjoismainen muotoilu loistaa perinteikkäiden klassikkokalusteiden rinnalla Lapin yliopiston pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda Rovaniemelle ­arktisen muotoilun ja taiteen osaamiskeskus, johon liittyy tilojen ajanmukainen varustaminen ja sillä mahdollistettava taiteellisen toiminnan, tutkimuksen ja opetuksen jatkuva kehittäminen. Suunnittelijat halusivat luoda lisäarvoa myös pohjoisen matkailuun tuomalla Aallon arkkitehtuurin, Lapin luonnon sekä joulumaan lisäksi Rovaniemelle poikkeuksellisen runsaan kattauksen pohjoismaista muotoilua. Kaikki käytetyt kalusteet, valaisimet ja tekstiilit ovat pohjoismaisten suunnittelijoiden käsialaa. Projektin alusta saakka oli selvää, että tilojen täytyy kestää aikaa sekä tyyliltään että laadultaan. Siksi kalustevalinnoissa päädyttiin trendikkäiden vaihtoehtojen sijaan ajattomiin ja laadukkaisiin ratkaisuihin. Väriympyrä johdattaa viihtymään Taiteiden tiedekunnan keskusaulan, Agoran värimaailma perustuu väriympyrään. Ylemmistä kerroksista näkyvä tila hahmottuu värirajausten ansios­ta neljään erilliseen toiminnalliseen alueeseen. Kalusteiden värityksen lisäksi alueita rajaavat ruotsalaisen ­Bolonin kudotut vinyylimatot sekä pehmeämmät Kasthallin ja ­Almedahlsin Villamatot. Uudistettu Cafe-alue kutsuu nykyisin lounasruokailijoiden ja opiskelijoiden lisäksi myös paikkakuntalaiset sekä turistit nauttimaan ravintolan antimista. Keltainen väritys toimii pohjana Vitran puisille tuoleille sekä helsinkiläisen Tebianin, tilaan varta vasten suunnittelemille ravintolapöydille. Kahvilan rouhea betoninen tiskikokonaisuus haluttiin istuttaa sopivaksi ympäröivään arkkitehtuuriin. Sinisellä osiolla on huomioitu monipuolinen työskentelykäyttö mitoittamalla pöydät seisomakorkeudelle. Näissä kuten muissakin 2 / 16  prointerior 33