prointerior 2/2015 - Page 40

TEHTAAN VARJOSTA VALOKEILAAN TEKSTI: LAURA LAAKSO KUVAT: KIM EKMAN RESTAMAXIN PÄÄKONTTORI JATKAA NYT ULJAASTI TAMPEREEN VERKATEHTAAN KONTTORIRAKENNUKSEN TARINAA Restamax Oyj:n pääkonttorin uudet upeat toimitilat Tammerkosken rannalla keskellä Tamperetta herättävät uuteen loistoon kappaleen suomalaista kulttuurihistoriaa. Yhteistyössä Museoviraston kanssa korjattu liki satakaksikymmentä vuotta vanha rakennus häikäisevine katto- ja seinämaalauksineen sekä muine yksityiskohtineen on tärkeä ikkuna siihen menneisyyteen, josta kaupungin koko identiteetti, ei yksin rakennustaiteellinen tai kulttuurihistoriallinen luonne, rakentuu. ALAKERTAAN REMONTOIDUN ravintola August von Trappen ja yläkerran pääkonttoritilojen myötä työläiskaupunkina taipaleensa aloittanut Tampere tähtää nyt tiukasti kohti globaaleja virtauksia, joista se toisaalta alunpitäen on käyttövoimansa saanutkin. Tammerkosken äärellä kaikuvat aikakaudet, kulttuurin murrokset ja sukupolvien askeleet, joista syntyy taustakangas tämän päivän ja huomisen tarinoille. Uusi aikakausi Tampereen Verkatehtaan vuonna 1896 valmistuneen pääkonttorin elämässä alkoi loppuvuonna 2013, kun Restamax Oyj osti viimeisimmin Tampereen kaupungin Matkailutalona ja nuorisokahvilana toimineen punatiilirakennuksen. Arkkitehti Carl Theodor Höijerin piirtämä uusgotiikkaa edustava rakennus on toinen 1970-luvun myllerryksistä purkutuomiota saamatta selvinnyt Verkatehtaan rakennus, joka toimi vuosikymmenet tehtaan toimitusjohtajien asuin- ja edustushuoneistona samalla, kun alakerrassa sijaitsivat tehtaan konttori- ja myymälätilat. 38 prointerior 2 / 15 Keskeisellä paikalla Tamperetta sekä liikenteellisesti että maisemallisesti sijaitseva talo on elinkaarensa aikana todistanut läheltä niin sotia kuin nousukausiakin, mutta nyt aitiopaikalla kukoistaa Restamax Oyj:n ja tähtikokki Hans Välimäen yhteisyrityksenä syntynyt August von Trappe yläkerran hallintotiloineen. ”Näin historiallisten rakennusten muutosprojekteja tulee Suomessa ani harvoin vastaan”, sanoo pääkonttorirakennuksen tila- ja sisustussuunnittelusta sekä projektin kokonaishallinnasta vastanneen Visionary Design Partnersin designeri Jaana Ekman. ”Projekti oli äärimmäisen mielenkiintoinen vaikkakin haastava, kun kunnostus toteutettiin kohtuullisen hektisessä aikataulussa yhtä aikaa sekä alakerrassa että yläkerran pääkonttoritiloissa. Tärkeintä oli kuitenkin huolellisuus ja taito tehdä kunnostustyö pieteetillä, sillä ilman osaamista tämäntyyppisen kohteen remontoinnissa olisi voitu tehdä paljon virheitä. Esimerkiksi ilmastoinnin läpivienteihin liittyvät haasteet olisivat voineet aiheuttaa jonkun muun projektin koh-