prointerior 2/2015 - Page 20

Sisätila on tumma ” ja kalustus keveä, kuperasti laskeutuva alakatto tekee tilasta intiimin. 18 prointerior 2 / 15 tonien puolikkaat uitettiin Suomenlahden yli Eläintarhanlahdelle, ja ne mitoitettiin siten, että ne mahtuivat juuri läpi Pitkänsillan suurimmasta aukosta. Rakennuspaikalla ponttonit hitsattiin yhteen. Näihin ponttonirakenteisiin on pyritty sisällyttämään kaikki talotekniikkaa ja henkilökunnan sosiaalitilat. Laivojen tapaan rakenteista on hitsattu kaikki ylimääräinen pois, että rakenne saataisiin mahdollisimman kevyeksi. Ponttonien päällä lepää teräskansi, paksu lämmöneristekerros ja betonilaatta. Lämmöneristekerrokseen on asennettu kaikki iv-, sähkö-, ja lämmitystekniikkaa, ja siksi itse paviljongin salissa ei ole pattereita tai muita talotekniikan putkia. ”Kohteessa on kieltämättä poikkeuksellisen rankat rakennusfysikaaliset olosuhteet; meren suora ja välillinen vaikutus, suola- ja pakkasrasitukset sekä jääkuorma. Alue on myös tuulinen ja kohteessa jouduttiin tekemään vedenalaisia hitsauksia ja valuja”, toteaa hankkeen rakennesuunnittelun projektipäällikkö Diana Ponkkala A-Insinööreiltä. Ulkopuolisten veden kosketuksille alttiiden teräsrakenteiden jäänmurtajatason maalauskäsittelyiden tulisi kuitenkin kestää olosuhteet ongelmitta. Rakennus on teräsrunkoinen ja teräsrakenteista yläpohjarakennetta kannattavat pilarit ovat oleellinen osa sisätilaa. Katto näyttää maantasosta tarkastellessa tasakatolta, mutta on sisään kallistettu. Tämä viides julkisivu on tarkasteltavista korkeammalta, ja kattopinta laskeutuu fasetteina lumpeenlehden tapaan matalimpaan keräyspisteeseen, mistä kuparinen ulosheittäjä poistaa veden mereen. Katon pinta on bitumikermiä, eikä katolle nouse taloteknisiä ulokkeita. Teräsrakenteisessa julkisivussa jokaisen lasielementit saumasta työntyy suoraan ulospäin lasilamelli, jotka toimivat lasijulkisivun tuulijäykisteinä. Sisätila haluttiin hyödyntää maksimaalisesti ja samalla lasilamelli muodostaa julkisivuelementin. Julkisivussa kiertävät terästangot, jotka alalaidassa toimivat törmäyskaiteena esim. hallinnasta karannutta pienvenettä ajatellen. Ponttoneihin on kiinnitetty aisasto Eläintarhanlahden pohjaan kallioon porattuihin porapaaluihin. Paalujen yläpäässä on ns. teräskehikkolaatikko, johon on betonista valettu antura. Aisasto kiinnittyy teräskehikkoon ja ankkuroituu rakenteen kautta kallioon. Rakenne sallii rakennuksen vapaan kellunnan merenpinnan korkeuden vaihtelun mukaan ja hieman sivuttaista liikettä. Rakenteella on eliminoitu ponttonien liikettä, etteivät herkät ravintolan asiakkaat tule merisairaiksi ja että talotekninen toimintavarmuus olisi taattu. Rannan liittymäkaivoista tulevat liittymät kaukolämpöön, sähköön, viemäröintiin ja tietoliikenteeseen sekä Graniittilinnan oluttankkeihin. Julkisivusta 75% on lasia ja 25% kuparikasettipinnoitettua osaa. Kuparipinta on käsittelemätön, ja se saa patinoitua luonnollisesti säiden vaihtelun ja kaupunkiilmaston armoilla. Julkisivun kuparikasetit on valmistettu pääosin valmiiksi, ja viimeiset asennuspalat ja yksityiskohdat mitoitettiin julkisivusta ja valmistettiin pajalla. Meripaviljonki näyttäytyy huolellisesti suunniteltuna ja toteutettuna rakennushelmenä, joka haastaa huiskaisten tehdyn rakentamisen. Rakennuksen viimeistelty toteutus ja jo aikaa kestänyt suunnittelu antavat rakennukselle arvokkuutta, joka kestää kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä. ”Tämä hanke on ollut työurani helmi, jonka parissa olen saanut työskennellä. Koko suunnitteluryhmän piti uskaltaa tuoda esiin kaikki hullutkin ideat, jotka johtivat toisinaan innovointiin. Olimme kaikki mukana suurella sydämellä”, kertoo Merja Tiivola Rakennuttajatoimisto HTJ Oystä.