prointerior 2/2014 - Page 50

”Erityinen haaste oli liittää uusi Y-osa vanhan puolen kerroskorkeuksiin”, Markus Aaltonen mainitsee. ”Jo varhaisessa vaiheessa kävimme keskustelua, toteutetaanko uudisrakennus nykyaikaisin kerroskorkeuksin vai siten, että kaikki kerrokset ovat samalla tasolla vanhan puolen kerrosten kanssa. Ratkaisumme, jossa tasoeroja ei ole vanhan ja uuden välillä, oli teknisesti toki haasteellinen, sillä vanhan puolen kerrokset ovat suhteellisen matalia ja kerrokset vielä eri korkuisia. Sama ongelma on edessä oikeastaan kaikkialla, sillä keskussairaalaverkostomme, joka on toteutettu pääosin 1950–1970-luvuilla, on kerroskorkeuksiltaan liian matalaa nykyaikaisten teknisten järjestelmien kannalta.” Miss´ laaja aukee Pohjanmaa – pois unteluus ja hervakkuus! Markus Aaltonen kertoo, että yhtenä Y-rakennuksen suunnittelullisena lähtökohtana oli meri-ilmasto. Lasi otettiin käyttöön julkisivumateriaalina, sillä se pysyy hyvänä kovissakin olosuhteissa eikä kaipaa juuri huoltoa. Julkisivussa on lisäksi käytetty oransseja teräslevyjä tuomassa rytmistä vaihtelua sekä vihiä sisätilojen värikylläisyydestä. Uuden ajan ” sairaalamiljöössä värit tervehdyttävät ja hyvä huonetila hoitaa. Värien rohkea käyttö sisustuksessa ja osastojen värikoodauksen idea olivat mukana ensimmäisistä arkkitehtiluonnoksista lähtien. ”Värit ovat meille uutta perinteisen valkoisen jälkeen, mutta hyvin onnistuimme, sillä tiloissa vieraillessa tulee hyvä olo”, sanoo suunnitteluinsinööri Sanna Ahola Vaasan sairaanhoitopiiristä. ”Uudistimme myös sairaalan opasteet yhdessä vaasalaisen Reaktori Design Managementin kanssa. Tuntuu siltä, että kauniista perusväreistä syntyvä kepeys ja positiivisuus istuvat erityisen hyvin tänne rannikko-Pohjanmaalle.” ”Merenkurkun luonto eläimistöineen on teemana myös sisätilojen seinämaalauksissa, lasiseinien huurreteippauksissa sekä sairaalan huipulla sijaitsevissa henkilökunnan kokoustiloissa”, Sanna Ahola kertoo. ”Yhdistävänä tekijänä sisustuksessa on lisäksi kalusteissa käytetty valkolakattu tammi.” Sisustusarkkitehdit SIO Taina Lehtinen ja Marko Nenonen vastasivat kiinteästä sisustuksesta aina irtokalustukseen ja tekstiileihin asti. Arkkitehti Nina Linde Tähti-Set Oy:ltä suunnitteli seinämaalaukset. ”Lähtökohtana ei niinkään ollut epäsairaalamaisuuden korostaminen, sillä tehokkaasta ja toimivasta sairaalasta kuitenkin on kyse eikä esimerkiksi hoitokodista”, Sanna Ahola muistuttaa. ”Liian pelottavaa kliinisyyttä emme kuitenkaan halunneet, vaan viihtyisät tilat, joissa potilaan ja henkilökunnan on hyvä olla.” 48 prointerior 2 / 14