prointerior 2/2014 - Page 20

TÖÖLÖNLAHDEN ETELÄPÄÄHÄN valmistuvista uusista toimitaloista KPMG:n Suomen pääkonttori on likeisimmin kiinni ydinkeskustan sykkeessä, miltei kylki kyljessä aseman kuhinan ja tulevan Keskustakirjaston kanssa. Avautuessaan länteen kohti Musiikkitaloa ja sen takana avautuvaa kansallismaisemaa, pitkä ja hoikka uudisrakennus tulee myös väistämättä osaksi paitsi hallinnon, kulttuurin ja yrityselämän valtakortteleita, myös puistoaluetta ja kaupunkikeidasta, joka hiljalleen heräilee ympärivuorokautisen rakennustyömaan alta. Kansainvälisen, yli sadassaviidessäkymmenessä maassa toimivan asiantuntijaorganisaatio KPMG:n ydintoimintoja ovat tilintarkastus-, veroja neuvontapalvelut. Suomen KPMG:n pääkonttorin henkilöstö on tähän saakka työskennellyt siroteltuna pieniksi puroiksi Helsingin keskustassa, joten uusi talo kokoaa väen konkreettisesti yhteen uomaan. Värin ja lasin yhdistäminen on ” mielekästä nyt, kun tekniikka tarjoaa siihen mahdollisuuksia. Kuusikerroksisen, lähes 16 000 neliötä käsittävän rakennuksen suunnittelijaksi valikoitui vuonna 2011 käydyn arkkitehtuurin kutsukilpailun kautta Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy. Tiukalle, kaavamääräysten tarkoin rajaamalle tontille noussut uudisrakennus noudattelee radan puolella suoraviivaista, raiteita nuolevaa valkoista seinäpintalinjaa, mutta antautuu länteen päin lainehtivana, kiintoisan muodokkaana ja väriä hehkuen. ”KPMG:n kortteli on itse asiassa Helsingin pisin”, mainitsee talon pääsuunnittelija, arkkitehti Aki Davidsson. ”Töölön suuntaan kaarevan julkisivun ansiosta saimme hyödynnettyä pitkänomaisen tontin kiinnostavasti. Tulevaa Keskustakirjastoa ja Musiikkitaloa kohti näkymä avautuu orgaanisena ja urbaanina puistomaisemana. Vihertävän yleissävyn ajatus rakennuksen ulkopintaan tuli loogisesti myös sieltä. Kaarevuuden avulla myös rakennuksen kerroksista aukeaa erilaisia ja toisistaan poikkeavia näkymiä, kun 150 metriä pitkällä tontilla lasijulkisivua onkin kaksisataa metriä.” 18 prointerior 2 / 14