prointerior 1/2019 - Page 28

OTANIEMEN KAMPUKSELLE RAKENNETTIIN KESKUSKORTTELI TEKSTI: ARI MONONEN Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle Espooseen suunniteltiin kolmiosainen keskuskortteli vuonna 2012 alkaneessa kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Kauppakorkeakoulun uudisrakennukset valmistuivat Otaniementien ja Ekonominaukion varrelle 2018–2019. Samaan kortteliin tuli myös alueen uusi kauppakeskus. Koko kortteli on nyt käytössä, kun Kauppakorkeakoulukin avautui maanantaina 25.2.2019. ARKKITEHTIKILPAILUN RATKETTUA varsinaiset rakennustyöt uudessa korttelissa Otaniemessä alkoivat vuonna 2016. Hanke toteutettiin Aalto-yliopiston tilauksesta. Syksyyn 2018 men- nessä valmistuivat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Väre sekä kaup- pakeskus A Bloc. ”Kolmesta rakennuksesta viimeisenä valmistui Kauppakorkeakoulu joulukuussa 2018”, kertoo Aalto-yliopiston kampuskehittämisen varareh- tori, professori Antti Ahlava. ”Oli tärkeää, että Otaniemen kampusalueen ydin saatiin valmiiksi. Hankkeen taustalla oli Aalto-yliopiston hallituksen vuonna 2011 tekemä päätös siitä, että yliopistolla on vain yksi pääkampus.” Ahlavan mukaan on myös hienoa, että Otakaari 1:n edessä oleva aukio viimeisteltiin. ”Korkeakouluaukiosta tuli ensimmäinen kaupunkimainen aukio Otaniemen kampusalueella.” Perinteistä tyyliä ja muuntojoustavuutta Kampusalueen lisärakentamista koskeneen arkkitehtikilpailun voitti Verstas-Arkkitehdit. ”Kilpailussa suunniteltiin kokonaisuus. Voittaneen ehdotuksen vah- vuuksia olivat muun muassa modulaarisuus ja muuntojoustavuus. Eri toi- mintojen rajat rakennuksissa ovat säädeltävissä”, toteaa Ahlava. 28 prointerior   1  /  19 ”Vaikka uusi kortteli on iso rakennuskokonaisuus, se on kuitenkin ihmisen mittakaavassa. Kortteli näyttää pieneltä kylältä ja myös toimii sel- laisena. Siellä on seitsemän ravintolaa ja paljon myymälöitä.” Yhteinen kampus tukee yliopiston eri koulutusalojen yhteistyötä. Lähistöllä on myös startup-yritysten keskittymä A Grid. Alueelle rakenne- taan runsaasti lisää asuntojakin. ”Keskuskorttelin rakennuspaikka oli haasteellinen, koska Otaniemen kampus on rakennus- ja kulttuurihistoriallinen suojeltu alue. Niinpä Alvar Aallon suunnittelema miljöö oli otettava huomioon. Uudessa korttelissa punatiilijulkisivut noudattavat lähitalojen tyyliä, mutta mukana on myös suuria lasipintoja sekä modulaarisuutta, jotka eivät olleet Aallon rakennuk- sille tyypillisiä”, Ahlava selvittää. ”Sisustuksen yksityiskohtien suunnitteluun on kiinnitetty paljon huo- miota. Lähes koko pohjakerrostaso on avointa aluetta, mikä mahdollistaa kulkureitit korttelin läpi.” ”Otaniemen kampusalueelle on tulossa lähivuosina vielä paljon uusia rakennuksia, muun muassa Konemiehen korttelin Design Factory- ja Aalto Studios -hankkeet, jotka toistaiseksi ovat suunnitteluasteella, sekä vanhan ostoskeskuksen saneeraus.” Toimivaa yhteistyötä Rakennuttamisesta vastannut johtaja Jarmo Wilander Aalto-yliopistokiin-