prointerior 1/2019 - Page 26

Sisustussuunnittelijat SI ry KOLUMNI Tommi Mäkinen Sisustussuunnittelija SI Detaljee Oy ELÄMYKSIÄ ARKEEN: RANTATUNNELMAA KUNTOSALILLA ELÄMYKSIEN LUOMINEN asiakkaille on itselleni tärkeää suunnittelussa. Kun sain toimeksiannon yhdistetystä leffahuoneen ja kotikuntosalin suunnittelusta, olin innoissani. Yhdistelmätilan muunneltavuuden mahdollisti pimentävät sähkötoimiset verhot sekä säädettävä valaistus. Tilaan haluttiin rantateema, josta tuli selkeä ja näkyvä osa kokonaisuutta. Suunnittelin huoneen pitkälle seinälle rantatapetin, jolla tapetoitiin myös ovet. Tällä tavoin kuvasta tuli kokonaisvaltaisempi ja ovet ovat kuin salaluukkuja toiseen maailmaan. Valaistus ja äänentoisto ovat tilassa suuressa roolissa. Päävalonlähteenä tilassa on valaistu opaalikatto, joka jatkaa valokuvatapetin maailmaa, sillä kalvoon on printattu aurinkoinen taivas. Kalvon sisällä olevat ledit täyttävät katon ja valaisevat näin tilaa kauttaaltaan. Epäsuoraa RGB-lediprofiilia käytettiin keittiön rimoituksessa, katossa sekä osittain seinään upotettujen audiokalusteiden alapinnassa. Kokonaisvaltainen elämyksellisyys saatiin tilan automatisoimisesta. Omakotitalossa oli entuudestaan KNX-järjestelmä, joten myös tilan toiminnot haluttiin yhteensopivaksi sen kanssa. KNX:ään liitettiin tilan valaistus, audiovisuaaliset kalusteet sekä sähkökäyttöiset verhot. Esimerkiksi, kun elokuvaa aletaan katsomaan, verhot sulkeutuvat, valaistus himmenee automaattisesti sekä videotykki ja kaiuttimet käynnistyvät valmiiksi. Kuntosalia käytettäessä verhot avautuvat tuoden peilit esiin ja valaistus kirkastuu kauttaaltaan. Sisustussuunnittelijat SI ry:n tämän vuoden vuosijulkaisun teemana on elämyksellisyys. Julkaisussa kerromme muun muassa AR- ja VR-todellisuuksista suunnittelijan työkaluna. Voit lukea myös projektini pidemmän version julkaisusta. Julkaisu ilmestyy kevään aikana. n Tyylikäs magneettipintainen kirjoitustaulu, jota ympäröi läpinäkyvä lasi. Massiivipuinen tammikehys kohottaa lasipinnan seinästä, jolloin se antaa vaikutelman kuin värialue leijuisi seinällä vapaasti. Tuotteen on suunnitellut Tukholmalainen designstudio Afteroom. 26 prointerior   1  /  19 www.lintex.fi