prointerior 1/2016 - Page 22

toimikunnan työssä se vielä jalostui eteenpäin kaikkien palveluntarjoajien yhteiseksi hankkeeksi. Lisäksi hankkeen yhteydessä tehty lapsivaikutusten arviointi tuki ratkaisun perusajatusta ja antoi eväitä suunnittelulle. ”Kokonaisuus on hyvä niin toiminnallisesti, pedagogisesti kuin teknisestikin”, toteaa rakennuspäällikkö Olli Karikko Kokkolan kaupungin Teknisestä palvelukeskuksesta. Tammikuun lopussa pidetty suunnittelutoimikunnan ja käyttäjien palautetilaisuus vahvisti, että koululla ollaan erittäin tyytyväisiä uusiin tiloihin ja niiden toimivuuteen. ”Palautteessa ei ole moitteen sanaa, vaan kaikki osapuolet ovat hyvin tyytyväisiä”, Karikko kertoo. Betoni säväyttää sopivasti Puhto-kompleksin betonirakennukset ovat paikallavalurunkoisia, mikä toimii hyvin monimuotoisessa arkkitehtuurissa; esimerkiksi rakennus­noppien ikkunat ovat kaikki eri tasoilla. Betonia jää myös sellaisenaan näkyviin, mikä tuo omanlaisensa säväyksen. Komeat julkisivupinnat toteutettiin ­Serpovent-levyrappauksena. ”Nopat ovat kaikki erivärisiä, eli sävy vaihtuu hiukan kun siirrytään yhdestä nopasta toiseen”, Tomi Perko kuvailee murrettua, harmaaseen taitettua väripalettia. Betoni valikoitui materiaaliksi, koska se oli sopivan neutraali kokonaiskonseptin kannalta – ja rapattu pinta yksinkertainen, mutta samalla riittävän näyttävä ratkaisu. Toki myös taloudellisuus ohjasi materiaalivalinnoissa: ”Tässä työssä on haettu edullisia ratkaisuja, jotka ovat samalla kestäviä ja toimivia.” KUVA: HENRI KESKI-SIKKILÄ Oppilastuolit: PantoMove, Ofisea. 20 prointerior  1 / 16 Kerralla oikein Lisäjännitettä tilanteeseen toi syy, miksi uusi koulu ylipäänsä tarvittiin – vanha koulu nimittäin katsottiin jo niin kosteusongelmien kalvamaksi, että sen peruskorjaus ei kannattanut. Uutta tehdessä menneisyys painoi sen verran, että haluttiin tehdä kerralla koulu, jossa sisäilma-asiat ovat kunnossa ja kaikilla hyvä olla. Käytetty tuulettuva julkisivuratkaisu on turvallinen niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin ja toteutettavissa kaikenlaisille alustoilla. Rappauksen alusta (kalsiumsilikaattilevyt) asennettiin runkojärjestelmän avulla rakenteeseen siten, että ilma kiertää julkisivuseinän takana; näin rakenteeseen mahdollisesti kerääntyvä kosteus pääsee pois ja seinä myös pysyy kuivana. Levyt kiinnitettiin säädettävään rankarakenteeseen, joten julkisivuja ei tarvitse oikaista. Rapattua pintaa tuli lopulta lähes 5  000 neliömetriä. ”Rappauspintaa on jatkettu vielä sisäpuolellekin, mistä tulee vähän sellainen ulkotilafiilis”, lisää Perko. ”Lattia taas on paikalla valettu betonilattia, joka on sitten hiottu.”