prointerior 1/2015 - Page 31

on veistelty ja koverrettu hienovaraisesti sieltä täältä talon ja pihan tarpeiden ja toimintojen mukaan,” kertoo Jari Frondelius AFKS arkkitehdeiltä. Energiatehokkuus on ohjannut myös esimerkiksi ilmanvaihdon kasvaneisiin kanavakokoihin. Ilmanvaihdon risteileminen tilallisesti kompleksisessa rakenteessa oli mahdollista suunnitella parhaiten tietomallissa. Pilotti tietomallinnus hankkeessa tietomallia ei tosin käytetty kustannuslaskennassa, mutta tilamalli, jota eri suunnittelijat osaltaan käyttivät ja täydensivät, oli keskeinen juuri talotekniikan törmäystarkastelussa. Pihan puolella rakennuksen mittakaava pienentyy. Rakennusmassaa on kaiverrettu sisemmäksi paksun lipan alle, joka samalla suojaa pihaa. Sisennetyissä seinäpinnoissa on lehtikuusiverhous, joka on palamaton CE-merkitty tuote. Serpentiinimäistä polkua pitkin Pihasuunnitelman on tehnyt maisema-arkkitehti Soile Heikkinen. Pihassa kulkee serpentiinimäinen polku, jota reunustavat lautamuottibetoniset tukimuurit. Polkua pitkin pääsee kulkemaan pihan ylhäältä alas tai lähestymään rakennusta puiston suunnasta. Pihaan on toteutettu jylhiä, betonisia katoksia lapsille. Betonimuureilla pihaa on porrastettu terassimaisiksi tasanteiksi, joilla pihan toimintoja on saatu rytmitettyä eri ikäryhmien pihoiksi, ja päiväkodin taaperoikäiset ovat turvassa verkkoaidan sisällä. ”Varhaiskasvatusviraston asiantuntijat osoittivat ilahduttavaa ennakkoluulottomuutta pihasuunnittelussa, ja jonkun verran kalliota ja epätasaisuuksia saatiin jättää pihalle. Lapsia ei haluttu ylisuojella kaatumisilta ja kokeilulta,” toteaa Jari Frondelius. Ainoat maantason väriläikät pihassa ovat kirkkaan väriset turva-alusta-alueet, esimerkiksi kiipeilyoteseinän alla. Pihan suurista korkeuseroista huolimatta rakennuksen kaikki sisäänkäynnit ovat esteettömiä ja esteetön saapumisreitti toteutuu pääsisäänkäynnissä ja päiväkodin pohjoissivun sisäänkäynnissä. Varhaiskasvatusviraston ” asiantuntijat osoittivat ilahduttavaa ennakkoluulottomuutta pihasuunnittelussa. Valaistus tontin mukaan Ahtaalle tontille oli hankalaa saada perinteisiä valaisinpylväitä kaikkiin tarvittaviin paikkoihin, ja AFKS Arkkitehdit päätyivät vaakavaijereihin ripustettuihin valoihin. Valkoiset, kirjainperforoidut vaijeripylväät ja värikkäät, pihan yllä riippuvat valaisinkuvut tuovat hauskan leikkisän elementin lapsille tarkoitettuun ympäristöön. Valkoinen rakennusnoppa näkyy hyvin maisemassa, ja pihan puolelle ja rakennuksen turkoosinvihreälle kermikatolle, viidennelle julkisivulle, on hienot näkymät vastapäiseltä mäeltä, Maarianmaanpuiston toiselta laidalta. Pääsisäänkäyntiin Harjannetien puolelle suunniteltiin julkisempi kaupunkipiha. Piha on eleetön ja talviaikaan jopa karu. Välttämättömät huoltosisäänkäynnit on jouduttu järjestämään pääsisäänkäyntipihan yhteyteen. Sinänsä huoltokäynnit häviävät julkisivun taitemaisiin muotoihin, ja lvikoneiden luukut on sommiteltu osaksi julkisivua. Kohteessa on otettu käyttöön monia uusia materiaaleja, ja kohde innoitti muutamaa valmistajaa jopa tuotekehitykseen. Näin kokonaisuuteen on saatu pientä ekstraa, vaikka kohde on kustannuksiltaan normaalitasoa. Onnistunut suunnittelu on luonut vähäeleisistä aineksista kiinnostavan ja innostavan kokonaisuuden. IKI Formica -laminaatit mahdollistavat uniikkeja sisustusja kalustusratkaisuja Projektipalvelumme toteuttaa suunnitelmasi loppuun saakka valmiiksi Ota yhteyttä info@interiorconsulting.fi tai tule käymään Projektipalvelussamme Vallilan Akseliss