Pioniers Magazine okt/ nov/ dec 2019 | Rust en stilte | Page 50

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Stilte: zegen en uitdaging

‘In mijn eigen leven heeft stilte vaak een cruciale rol gespeeld tijdens moeilijke momenten. Het heeft me steeds verder in mijn ontwikkeling gebracht, hoe confronterend en pijnlijk de situatie ook was. Achteraf gezien snap ik dat het kwam doordat ik de stilte toeliet en daardoor emoties en angsten onder ogen durfde te zien’.

Voor Saskia Chatillon is stilte een leraar, een opening naar inzichten en een uitnodiging voor een nieuwe weg. Zij verkent het thema stilte graag met je, omdat het haar zoveel heeft gebracht.

Door Saskia Chatillon

Je kent het vast wel: je bent op een druk feestje, je hebt het gezellig gehad en als je naar buiten loopt, verzucht je ‘hè, hè, even stil, zalig!’ Op zijn tijd mag het best even wat rustiger zijn. Maar als het eens te lang stil om je heen is, kan het juist ongemakkelijk gaan voelen. Zo’n huisje op de hei, zoals de uitdrukking is, zonder buren of rumoer is dan misschien ook weer niks voor je. Wat is dat toch met stilte, dat het soms een zegen is en op andere momenten juist een uitdaging?

Hoe definieer je nu stilte? Het is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd, zegt Wikipedia. Het is iets dat je waarschijnlijk niet veel meemaakt, echte stilte. In Nederland zijn er zelfs stiltegebieden voor aangewezen, zo’n 650 hectare, omdat het noodzakelijk is voor de dieren in de natuur en voor het welzijn van de mens. Je herstelt namelijk sneller van stress in een stille en natuurlijke omgeving. Voor de meeste mensen geldt dat ons dagelijks leven vrij druk en rumoerig is. Ter vergelijking: de hoeveelheid prikkels die je wekelijks op je afkrijgt is ongeveer evenveel als een oermens in zijn hele leven.