Pioniers Magazine okt/ nov/ dec 2018 | Verandering en Transformatie | Page 46

Het belang van de donut van Kate als antwoord op onze talloze verouderde economische denkwijzen

Leida Schuringa

Intuïtief denk ik vaak als ik iets hoor op het NOS Journaal of als ik de krant lees: dat klopt toch niet, dat kan toch niet waar zijn, dit moeten en kunnen we toch heel anders aanpakken? Probeer daar maar eens een vinger achter te krijgen. Afschaffen van de dividendbelasting lijkt mij onzin, er zijn genoeg andere, meer collectieve zaken waaraan we die 2 miljard kunnen besteden. De blije gezichten van politici en nieuwslezers bij de aankondiging van 2% groei van de economie begrijp ik niet, want: wat groeit er dan eigenlijk? Nederland staat op plek 14 van rijkste landen ter wereld, blijkt uit de meest actuele cijfers van het Internationaal Monetair Fonds. Dan zijn we toch rijk genoeg?

Het boek Doughnut Economics van Kate Raworth heeft mij eindelijk het inzicht gegeven waar ik al zo lang naar op zoek was. Ze legt precies de vinger op de zere plek en legt uit dat onze economische en politieke denkbeelden hopeloos ouderwets zijn en achterhaald, of eigenlijk nooit bewezen zijn.

binnenlands product als goede meetlat voor onze welvaart. Kate geeft aan hoe en waar we onze denkbeelden kunnen en moeten veranderen om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te kunnen gaan. Voor mij kwam alles bij elkaar. Ik vind het briljant.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL