Pioniers Magazine juli/ aug/ sept 2017 Thema: Dualiteit - Page 64

BOEKRECENSIE:

Bits, bytes en bewustzijn -

Yfke Laanstra

Recensent: Carla de Ruiter

Dragen technologische computer-ontwikkelingen in de toekomst bij aan meer welzijn en bewustzijn of gaan we een richting op waar we huiverig voor moeten zijn?

“In de toekomst worden we wellicht niet meer geboren maar enkel nog gefabriceerd, gekloond, ontdooid, gedownload of geprint in een wereld voorzien van kunstmatige intelligentie en vergeven van kunstmatige frequenties.”

Dit zijn de eerste regels van de achterkant van het onlangs uitgegeven boek Bits, bytes en bewustzijn van Yfke Laanstra. Zinnen die me bijna ongelofelijk in de oren klinken en waar ik direct meer van wilde weten.

Over de auteur

Yfke Laanstra is futurist, spreker en initiator van het platform Soulvalley en de Holistic Hacking beweging. Haar passie ligt op het snijvlak van bewustzijn en computertechnologie, in relatie tot welzijn en menselijk potentieel. Haar missie ligt duidelijk in het bieden van andere invalshoeken, het los trekken van oogkleppen en het schudden aan wereldbeelden. Dat is absoluut gelukt met dit boek.

Laanstra’s interesse en brede kennis van computertechnologie en haar kennis van het menselijk bewustzijn en gezondheid is een unieke te noemen. Haar keuze om dit boek te schrijven, is ontstaan omdat ze zag dat bewuste mensen totaal niet weten welke kant het opgaat met de technologische uitdagingen in de wereld van nu en in de nabije toekomst. Ze geeft een duidelijk en ook heel realistisch beeld van wat ons te wachten staat in de komende 10 tot 15 jaar.

Wat ik goed vind aan het boek is dat het niet onheilspellend is en geen onwerkelijk beeld schetst. Misschien maakt dat het ook wel heel intens om te lezen, dat er zich zoveel meer afspeelt op het gebied van de huidige technologie waar we amper weet van hebben, laat staan dat we weten wat er staat te gebeuren. De auteur heeft duidelijk verstand van zaken en haalt vele voorbeelden aan die haar kennis illustreren. Als een rode draad door het boek snijdt ze ethische dilemma’s aan die we volgens haar hoognodig onder ogen moeten zien voordat de technologie verder gaat. Wat ik schokkend vond om te lezen is dat we over 15 jaar al een computer hebben die meer kan dan alle menselijke breinen ter wereld bij elkaar. Laanstra laat zien wat de effecten daarvan zijn en de (ongekende) toepassingen.

Cyberspace en bewustzijn

Het boek bestaat uit 2 delen, het eerste deel gaat over het menselijk potentieel en het tweede deel over cyberspace en alle technologische uitingsvormen ervan. Dat de wereld er met de huidige ontwikkelingen over zo’n 10 jaar totaal anders uitziet, wordt schrijnend duidelijk. Het boek hamert erop dat we veel meer zijn dan alleen ons lichaam of ons brein. Dat we over een bewustzijn beschikken dat ons menselijk begrip ver te boven gaat en dat dit minstens zo’n diep onderzoek verdient als die naar de werking van ons brein en ons hart.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL