Pioniers Magazine april/ mei/ juni 2017 Thema: Geld en waarde(n) - Page 46

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Peter Michel (PM) Heilmann is een sociaal ondernemer, alternatief financieringsspecialist en innovator. Hij is de initiator van AMSTERDEN Start- en Scale-Up. Tevens is hij kernteamlid en medeontwikkelaar van ‘B of Joy’, een nieuwe internationale coöperatieve fairtrade pro-life bank in oprichting.

Adriaan Wagenaar helpt professionals nieuwe ideeën te vinden voor producten en diensten door hen te laten kijken door de ogen van een kind. Hij is spreker, schrijver en creatief ontwikkelaar. Daarnaast is hij oprichter van Raad van Stuur en Open Minds Open World, een programma waarin kinderen en organisaties samenwerken aan producten en diensten voor een duurzame economie.

Wat verbindt jullie?

Adriaan: Peter Michel en ik kennen elkaar via het Social Venture Network (SVN) en we zijn beiden lid van het kernteam. We kijken beiden anders naar waarde en naar geld. Ook hebben we allebei totaal verschillende werkvelden.

Vertel eens iets over ‘B of Joy’ en je kijk op geld?

Peter Michel: ik ben in Afrika opgegroeid. Als kind had ik al een relatie met geld die anders is dan de meeste mensen in Nederland. Biljetten die we daar in handen kregen waren oud en versleten, het zijn vodjes. Hoe kan dat waarde hebben zou je denken. Dat is een wonder. In Zimbabwe heb je 100 miljard Zimbabwaanse dollarbiljetten. Soms heb je een kruiwagen vol met biljetten om een brood te kopen. Als je zo opgroeit, is alles anders. Mijn relatie met geld en banken was daarmee van het begin af aan anders.

Ik denk dat ik daarom ook nu bezig ben met de ‘B of Joy’. Samen met een groep professionele mensen zetten we een bank van, voor en door en met mensen op. Dat is in eerste instantie een eigen internetbank die rentevrij werkt.

Ik help nu al jaren ondernemers met alternatieve financieringen via AMSTERDEN en andere initiatieven die ik organiseer.

Wat ik graag zou willen zien in Nederland is dat er meer stichtingen zijn en er meer durfkapitaal komt voor alle goede haalbare ideeën die er zijn. Er zit zoveel kapitaal vast dat juist gebruikt kan worden om mooie dingen mee te kunnen doen. Dat is ook het idee van ‘B of Joy’: het stimuleren, ontwikkelen, promoten en realiseren van ideeën die dienstbaar zijn aan de samenleving en het leven zelf.

Een klein voorbeeld hoe geld weer uitsluitend dienstbaar kan zijn door simpel om je heen te kijken: er staan veel boerderijen leeg in ons land en er zijn veel partijen die goede ideeën hebben en ruimte nodig hebben. Die komen met de normale leningen niet uit de voeten en beide partijen hebben belang bij het tot elkaar komen.

Deze boerderijen kunnen een nieuwe functie krijgen en de ondernemers een nieuwe werkruimte. Door hierin te investeren vanuit ‘B of Joy’ stimuleer je de lokale economie, het ondernemerschap en de herbestemming van gebouwen.

Door de geldstromen te volgen, krijg je inzicht hoe een groot deel van de wereld functioneert. Een zeer belangrijk mechanisme daarin is het huidige bankensysteem dat via zijn investeringen het huidige wereldbeeld laat zien. Ik werd er niet blij van en besefte: met een nieuwe coöperatieve fairtrade pro-life bank, gedragen door de samenleving, kunnen we de wereld veranderen in een wereld die dienstbaar is aan ons allen en aan het leven zelf. Een wereld waar welzijn, welbevinden en (naaste) liefde weer normaal zijn.