New Zealand Trends Volume 33 No 3 - Page 40

Above: Working with limited space, the distances between island and perimeter benchtops and the depth of the island itself were all critical to consider. The black tapware and undermounted sinks connect with the island’s stained finish and the black tile splashback. The wood-finished bulkhead and the wooden door and window frames add warmth to the mainly two-tone design. search | save | share at Laying the thin slab on top of a timber base, also meant it didn’t look too chunky. Stainless steel was used for the perimeter benchtop, its more practical, utilitarian surface ideal for the harder working part of the kitchen. Matt black subway tiles were chosen for the splashback, to ground the back of the kitchen. A wall-mounted extractor above the cook- top is painted in a matching matt black to blend in seamlessly. “This is a practical solution – due to the height and space restriction along the back wall.” Cantilevered shelves, made from recycled Matai also used in the original part of the home, flank the extractor. A thin channel milled out of the underside of the shelves holds an LED strip for task lighting. A similar strip was added along the edge of the sculptural bulkhead. The white cabinetry beneath features a shal- low v-notch, as does the rear of the island, bulkhead and window seat – creating the sense of tongue-and-groove. This softens the look and ties the kitchen back to the original home. However, it’s the generous use of black that predominates in the design. Seen on the stained timber island and splashback, black also features