New Zealand Trends Volume 33 No 3 - Page 29

Whether heard or not, young children should always be seen – and sightlines from the family kitchen out to the adjacent indoor and outdoor spaces were central to this home extension. As well as the kitchen, the light-filled add-on includes a new living space, dining area, and adjacent courtyard, says architect Clinton Cole. “Situated next to the kitchen, the living volume can open up to the sheltered, semi- grassed courtyard alongside via a giant operable louvred glass wall – adding to the sense of openness by visually borrowing space from the outdoor area,” says Cole. “A similar louvred wall slides across the outer ends of both the courtyard and the living area. These open connections and louvred glass walls naturally provide sightlines throughout the extension, a must for the diligent parents.” The understated white kitchen is designed to integrate quietly into the wider space, let- ting other dramatic material surfaces such as the recycled ruby red brick, cedar ceiling and tongue and groove floor lead the eye. However, the broad mirror splashback offers yet another way to keep an eye on young children’s hijinks. Storage is naturally a priority with a family Above: Space and light – louvred shutters, glass walls and a long strip skylight all contribute a light and airy aesthetic in this family kitchen, part of a wider extension by CplusC Architecture Workshop. The kitchen has a mirror splashback, ample storage and rich wood floors and ceiling. The island bench continues over the fireplace and presents a waterfall edge to the living area. search | save | share at