New Zealand Commercial Design Trends Series NZ Commercial Design Trends Vol. 30/9 - Page 56

to push through the glazing into the offices on the upper level. The north-facing front facade is further defined by an extra-large shade canopy and fixed horizontal aluminium louvres that provide a sunscreen for a meeting room on the top floor. “With windows open to the north and south, the offices are ventilated naturally, and the air conditioning system is hardly ever used,” says Williams. “The glazing also provides plenty of natural light, which helps to keep energy costs down.” A large open floorplate creates a transparent office that’s in keeping with the company philosophy. This allows for easy communication and increased opportunities for staff interaction. The design also provides a number of informal meeting spaces in addition to more formal meeting rooms. And because the layout is flexible, it can cater to changing requirements and an increase in the number of workers. Other areas for workers to gather include a café with a fully equipped demonstration and test kitchen. The design also provides decks and courtyards that can be used for social gatherings or simply as breakout zones. 54 SEARCH | SAVE | SHARE AT trendsideas.com “The warehouse is also a naturally ventilated space,” says Williams. “There are 17 large adjustable louvre panels that can be opened to provide cross ventilation. In addition we added rotating ventilators on the roof, to remove the hot air out through the top of the building.” The architect says future expansion can be accommodated within the overall volume, and by closing up the racking aisles. “We provided plenty of height, so more goods can be stored vertically.” Williams says that while the building was designed to embody the Ceres ethos and functionality, it could be adapted to the different needs of future tenants if required. “The warehouse, yard and canopies are industry standard, and the office can be divided horizontally. The mezzanine could also be adapted for a number of purposes. However, Ceres is set for the long term. Although this site was developed to its maximum potential, there is an additional site to the east that has been set aside for the company’s expansion, and is likely to be utilised within two years.” Environmentally friendly features have been incorporated throughout the project, which is Below:The boardroom (left) features an exposed ceiling. Other meeting rooms have transparent glass walls, but still provide acoustic privacy. Right:Skylights in the entry bring extra light into the double-height void. This is lined with zinc walls near the door and cedar wood beside the stairs. The ceiling is also cedar. A lush living wall of greenery was a request from Ceres Organics.