New Zealand Commercial Design Trends Series NZ Commercial Design Trends Vol. 30/9 - Page 50

The massing of the building, essentially a large rectangular form, is broken up by three fins accommodating ducting. The project brief included large areas of shell space for the future radiology and laboratory units, two services-intensive departments. Making provision for these later fit-outs led to the relocation of the main service ducts to the outside of the building. This strategy will enable duct work for future units to be installed with less disruption to the clinical environments. Designed to meet the post-disaster operational aspects associated with an Importance Level 4 facility, t he Harley Gray Building is a two-way reinforced concrete structure with precast double tee flooring. Cladding is mainly precast concrete panel, chosen for its durability, ease of maintenance and cost effectiveness. Lightweight Alucobond on the three service ducts will be easy to remove as needed to meet future requirements. “This finish also provides a high quality, attractive architectural solution to what could have read as an awkward series of add-ons,” says the architect. The south facade has a bay of floor-to-ceiling glazing. This is easily removed and reinstated to enable installation of large equipment. It has the second benefit of providing construction access for the radiology and laboratory fit-outs. Similarly, the east facade has a lightweight profile cladding, again for flexibility. This will be removed when stage two, above the kitchen, is built. “Klein has completed several buildings at Middlemore Hospital,” says Wedde. “Over recent years, we have moved through the site, levelling, reconciling and connecting the buildings for a more integrated, free-flowing operation.” Project:Harley Gray Building, Middlemore Hospital, Auckland Architect:Klein Architects in association with Silver Thomas Hanley and Chow:Hill Owner:Counties Manukau District Health Board Construction:Hawkins Construction Services and mechanical engineer:Beca Structural engineer:Holmes Consulting Group Quantity surveyor:Rider Levett Bucknall Project manager:RCP Roofing:Dimond 630 Cladding:Concrete panel, Alucobond, Dimond BB900 48 SEARCH | SAVE | SHARE AT trendsideas.com resource list | plan | images Search 44563 at trendsideas.com Story by Charles Moxham Photography by Jamie Cobel Below:The ground floor of the new facility is for the use of visitors. A wood wall with vertical LED lighting fronts the spiritual centre, while angled lines on the ceiling refer to the site’s history. Right, above The Neonatal Unit on level one links to Intensive Care in the adjacent Acute Hub. Right, lower A neonatal care cot space on level one (left) and one of 14 operating theatres on level two (right) reflect the specialist nature of the project.