New Zealand Commercial Design Trends Series NZ Commercial Design Trends Vol. 30/10A - Page 36

gymnasium, outdoor courts and playing fields, to create what is essentially a wellbeing precinct. The material selections, including the white brickwork of the support centre, are sympathetic to the nearby college buildings. But we also used contrasting materials to define elements that are clearly specialised in their function, hence the use of Kingspan panels for the pool building. “Scale was also critical. The Centennial Centre building is organised around three volumes – the wellness centre, pool complex and ancillary and spectator spaces. Each of these relates to the scale of the nearby college buildings.” McKeown says the team ensured that the organisational make-up of the building was carried through clearly in the finished work. “From a design perspective, it’s the clear articulation of the building and how it is used that makes it successful. The Beattie Centre for Wellbeing, for example, is a discrete and legible element. We also gave a lot of consideration to how glazing could be employed to achieve this for 34 search | save | share at trendsideas.com the pool – by allowing views both in and out, and by visually linking the building with its context. The glazing creates enhanced social and visual connections between players, occupants, spectators and staff both within and around the project.” One entire double-height end wall of the pool building is glazed, and there are glass doors and walls along both sides. When viewed from the courts, the upper level appears to float above the transparent base. On the inside, a glazed wall on the upper level provides views of the pool to students working out in the fitness centre. And there are glazed walls between the main pool and learners’ pool. Laminated timbers also feature – 34m-long glulaminated beams support the roof of the complex, while the western elevation features glulaminated fins. “These function as sunscreens that are needed for the late afternoon sun,” says McKeown. “They manage both glare and heat gain, and provide privacy for the centre and neighbouring buildings. Below:Now you see it, now you don’t. A moveable floor covers a large section of the pool in the Margaret Beale Aquatic Centre. It can be raised to lower the depth of the water for water sports, or raised to create a platform that sits on top of the water. Right:Spectator seating and the fitness centre occupy the upper levels around the side and end of the pool. The roof is supported by 34m-long glulaminated beams.