New Zealand Commercial Design Trends Series NZ Commercial Design Trends Vol. 30/10A - Page 25

Left:Cedar-lined soffits bring a natural warm look to the apartments. In some places, the cedar extends through to the interior. All the materials used on the exterior – from the cladding to the handrails and bolts – were chosen to resist the long-term effects of the salt-laden winds. Below left and centre:Space has been maximised in all the apartments, with services concealed within bulkheads where required. Below right:Clyde Quay Wharf incorporates a number of shared amenities for residents, including this luxury theatre. development. Materials and colours were also selected to highlight the forms along the building’s length – providing variation and articulation while still allowing it to read as a cohesive structure. “The white colour of the prow at the north end of the wharf allows this element to appear light and floating, while materials in the central hull accentuate modulation through the body, and the south end reads quite separately,” says Dickson. Pre-weathered zinc clads the large fin-like elements on the side of the building – it was chosen for its durability and consistency of finish. Natural aluminium was also used for the roofing. Concrete edge beams were left exposed where possible, and the team also specified aluminium window systems with a white, powdercoated, extra heavy-duty coating system, stainless steel handrails, and cedar wood soffits. Wherever possible, items were salvaged from the old building and wharf, including the original spire, which has been conserved and mounted on the centre of the new building. Several large mosaic artworks and a long-forgotten world clock have also found a new home in th