Natura May- June 2014 - Page 37

2016’da tamamlanması öngörülen, iki ofis yapısını içeren Misheireb Downtown Doha 1C, dış çevresine heykelsi bir sınır çekerek, kamusal meydanı ve bitişiğindeki konutları, ana arter olan Al Diwan’dan ayırıyor. Mimarlar master planda iki ayrı blok olarak öngörülen projeyi arazinin kısıtlamaları çerçevesinde tasarlayarak bir kent imgesi yaratmayı hedefliyor. İki binayı da saran görsel bir atrium ile dikey bir kamusal alan yaratma, projenin ana fikrini oluşturuyor. Bu görsel atrium aydınlatmanın da vurgusuyla birlikte yayaları çekmeyi hedefliyor. İki ayrı ofis binası köprülerle birbirine bağlanarak dış duvarla birlikte bütüncül bir tasarım elde edilmiş. Dış duvar projenin en önemli kısmını oluşturuyor. Tasarım sürecinin erken dönemlerinde gün ışığı kontrolünün nasıl ele alınacağı, doğu ve batı cephelerindeki yansıma özellikleri tartışılarak en uygun yöntem öngörülmüş. Projede kalın doğal taş duvarlar tasarlanarak ısı yalıtımının sağlanması hedeflenirken, özellikle bitişiğinde yer alan konut bloğunun mahremiyeti de göz önünde bulundurularak bütünleştirici bir duvar tasarımı gerçekleştirilmiş. Çeşitli boyutlardaki açıklıklarıyla taş cephe aynı zamanda güneş kırıcı olarak da görev yapıyor. Tasarımda yerel mimariden referans alınarak, Vaziyet Planı Site Plan Zemin Kat Planı/Ground Floor Plan with one of the sites main constraints – no direct vehicular access as access is gained through a pedestrian square to the east.  The ‘visual atrium’ acts as a magnet, drawing in passers by through its spatiality and refraction of sunlight during the day and the accent of lights at night. The central feature of the building is its massive and modulated limestone façade. This exterior wall forms a fundamental part of this building position in the urban fabric. Studies were undertaken very early on in the design process to envisage how best to control the light levels within the building and the glare on the east and west facades. The architect’s design uses deep walls that provide thermal massing, and a lively, varied geometric pattern of openings in the facade to provide sun protection and privacy from the adjacent residential buildings where it is needed, while maintaining an overall unity of appearance. A key element of cooling is thermal mass. The adopted strategy here that refers to local tradition was to use the building envelope as a heat sink to even out temperature fluctuations and optimize thermal comfort. This works by choosing a material profile that slowly absorbs and stores the heat during the day, and then uses diurnal patterns to release it to the cool night air. This evens out temperature fluctuations, which itself helps improve perceived thermal comfort. Honed natural limestone was MAYIS - HAZİRAN 2014 / MAY - JUNE 2014 • NATURA 37