Design Buy Build Issue 31 2018 - Page 54

The scheme that gained planning consent in 2015 and completed last year provides a mixture of eight 2- and 3-bedroom houses and replicates the form of the warehouse but is cut away on the south side to make room for private gardens. A garden courtyard at each end of the site gives access to three houses while a fourth house has direct access to the street with a wheelchair accessible garage. In addition to the small private gardens in each courtyard, the four larger houses all have south-facing in-set roof terraces at 2nd floor level off a master bedroom. These are completely private and give fine views over the rooftops and in many cases the occupiers have chosen to make this room their living room. Because of restrictions on having windows on the north party-wall boundary, small lightwells were formed with windows opening onto them, providing natural light and cross-ventilation. Internally the halls, stairs and living rooms have oak flooring with under-floor heating. The composite triple-glazed windows are pine internally and powder- coated aluminium externally. The scheme is rated Level 4 under the Code for Sustainable Homes with solar roof panels, heat recovery ventilation systems and rainwater harvesting. All lighting is LED. The bricks from the warehouse were reused for the external cladding. 54