Design Buy Build Issue 31 2018 - Page 38

Pinnacle N10 w w w. p hpl us a r c h i te c t s .co m im ag es: - w w w.t i m o t hys o a r .co .u k pH+ has completed its contemporary housing scheme that follows the sloping topography of Muswell Hill in north London. Divided into three separate sections, Pinnacle N10 is the product of a detailed analysis of the local Edwardian context, with a modular reinterpretation of the surrounding housing stock that has been applauded by the resident Conservation Officer. This response to the characterful neighbouring houses has driven the design, which shifts and changes as the development descends the hill, addressing specific site conditions. The first section of the project is a conversion of an existing building into eight new flats, with a community and commercial space below. This was originally intended to house the CPotential school for children with cerebral palsy, which has now moved to a nearby site and is in the process of fundraising for a new-build timber structure also designed by pH+. In the latter and central part of the scheme, six new modular houses now step down the hill, broken up by a series of deep recesses that form terraces for the occupants. These reveals are lined with metal panels that change colour for each property and the palette continues onto interior details, providing each home with its own identity. In the third and final part of the development, a horizontal block contains 14 apartments and features a distinct sawtooth profile at the rear, designed to extend views for residents and required to prevent overlooking of the neighbouring gardens.